Ускоро разговори о могућностима унапређења пољопривреде

28.09.2019. 16:43
0
ИЗВОР: Срна

Вршилац дужности директора Аграрног фонда града Источно Сарајево Ивана Новаковић најавила је састанке са представницима општина из састава града о могућностима унапређења пољопривредне производње на овом подручју гдје су највише заступљени сточарство, пластеничка производња и пчеларство.

Фонд је основан прије неколико мјесеци и у току је израда правилника да би се знало у ком смјеру је потребно ићи.

- Неопходно је да знамо да ли ћемо давати више за сточарство или ћемо се окренути повртларству. Очекујемо тек од сљедеће године да ће пољопривредни произвођачи директно имати користи од Аграрног фонда - рекла је Новаковићева Срни.

Новаковићева је истакла да основни проблем представља недостатак капацитета за откуп пољопривредних производа, али је напоменула да има и оних који желе да се баве пољопривредом, док су откупљивачки и прерађивачки капацитети мали.

Аграрни фонд финансира град Источно Сарајево и за ову годину за његов рад је предвиђено 100.000 КМ, а Новаковићева је навела да планирају да аплицирају за одређене пројекте да би се обезбиједила додатна средства.

Она је истакла значај што је град препознао развојни потенцијал пољопривреде, те нагласила да би овај фонд требало да буде спона између пољопривредних произвођача и прерађивачких или откупљивачких капацитета.

Новаковићева је подсјетила да су недавно одржали састанак са представницима Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву, који има добро опремљене лабораторије, а пољопривредну производњу је незамисливо започети без хемијске анализе земљишта.

- У том правцу смо и разговарали са представницима овог факултета и о могућности да њихови професори буду предавачи на теоријским обукама или практичним које сада недостају - навела је Новаковићева.

Новаковићева је рекла да су недавно и са представницима Аграрног фонда Требиња и размијенили мишљења и приједлоге који би се могли примијенити и на подручју Источног Сарајева.

Она је навела да је Херцеговачка кућа добар маркетиншки потез, те да и они треба да иду у том правцу да би могли пласирати домаће производе, односно обезбиједити њихов откуп и пласман.

Новаковићева је подсјетила на недавни састанак са руководиоцем подручне јединице Соколац – Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Јеленом Мићић на коме је било ријечи о формирању базе података у агропрехрамбеном сектору, унапређењу продаје, повећању обима производње, побољшању квалитета производа, удруживању средстава, промоцији локалних брендова, повезивању са тржиштем и стимулисању и укључивању жена и младих у пољопривреди.

Додатне информације о Аграрном фонду заинтересовани могу пронаћи на „Фејсбук“ страници фонда, путем мејла agrarnifond@gradistocnosarajevo.net или лично у канцеларији Фонда у Административном центру града Источно Сарајево.

Коментари 0
Повезане вијести
Аграрни фонд Источног Сарајева: Подјела сјеменског материјала за 371 пољопривредника Аграрни фонд Источног Сарајева: Подјела сјеменског материјала за 371 пољопривредника
Аграрни фонд Источног Сарајева: Јавни позив за додјелу сјеменских пакета Аграрни фонд Источног Сарајева: Јавни позив за додјелу сјеменских пакета
Домаћинствима подијељен 151 сјеменски пакет Домаћинствима подијељен 151 сјеменски пакет
Најчитаније
  • Партизан мијења име!
    16h 45m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    21h 18m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    18h 52m
    2
  • Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
    19h 58m
    0
  • Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
    20h 20m
    0