Успоравање инфлације не значи и пад цијена

11.04.2023. 09:37
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Инфлација у свијету, али и у БиХ, у посљедње вријеме незнатно стагнира, али то не значи да ће цијене кренути да падају, већ да је само успорен њихов досадашњи вртоглави раст.

Каже ово професор на Економском факултету у Бањалуци Стево Пуцар коментаришући посљедње статистичке податке економских и финансијских кретања у свијету и код нас.

– Када дође до успоравања и пада инфлације, то не значи да ће и цијене падати. То људи треба да схвате. Како ствари тренутно стоје, вјерујем да тек крајем 2024. године можемо очекивати да се раст цијена, односно инфлација, доведе у нормалу – истакао је Пуцар.

Према подацима Агенције за статистику БиХ, који су објављени током јучерашњег дана, просјечна инфлација у БиХ у прошлој години износила је око 14 одсто, а највиши раст цијена забиљежен је код хране и безалкохолних пића, у просјеку за 21,5 одсто.

Колико ови подаци, међутим, могу и заварати те створити једну замагљену слику стварног стања животног стандарда, јер су неке ставке, неопходне у свакодневном животу поскупјеле и за 50, па чак и 100 одсто?

Пуцар каже да највећи проблем представља то што домаћинства у БиХ у просјеку троше и више од 40 одсто свог кућног буџета на храну, а тај проценат је још већи уколико се урачунају и трошкови за енергенте.

– С обзиром на то да су храна и енергенти највише поскупјели, то је значајно утицало и на кућне буџете обичних људи. Због тога се и може стећи утисак да је инфлација код нас и знатно већа. Али, ту нивелацију је обавила друга роба, која не заузима неко значајно мјесто у нашој потрошњи и чији раст цијена није био значајан – појаснио је Пуцар додајући да је ова инфлација због тога највише погодила управо оне најсиромашније слојеве становништва у БиХ, пише Глас Српске.

Када су у питању прогнозе и очекивања за ову годину, с обзиром на то да подизање каматних стопа и није дало баш очекиване резултате на сузбијању инфлације, али и нових превирања на тржишту енергената, односно сирове нафте, Пуцар каже како је ипак оптимиста, јер постаје очигледно да цијене расту све мањом стопом.

– Наравно, због рестриктивних монетарних мјера централних банака и подизања каматних стопа дошло је до успоравања привредних активности. И ове банке које су пропале или су се нашле у великом проблему, у тој позицији су се, прије свега, нашле због тих монетарних мјера – навео је он.

И добро и лоше

Осврћући се на недавни извјештај Свјетске банке, која је изашла са својим прогнозама економског раста у свијету, а које показују да ће економска производња БиХ у овој години порасти за 2,5 одсто у односу на претходну годину, Пуцар каже да тих 2,5 одсто може бити добро, али и лоше.

– Добро је јер значи да БиХ током ове кризе неће ући у рецесију, али је, с друге стране, и мало јер толики раст значи да је БиХ на самој граници стагнације економије. Оволики раст од 2,5 одсто није довољан за даљи привредни развој и раст животног стандарда – категоричан је Пуцар.

Коментари 0
Повезане вијести
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Цијене нафте у паду Цијене нафте у паду
У Српској све више младих људи који дарују крв У Српској све више младих људи који дарују крв
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    10h 9m
    0
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    1h 17m
    1
  • Снијег поново забијелио БиХ
    22h 30m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    4h 0m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    21h 18m
    0