Усвојена Резолуција о страдању српског народа у Сребреници

02.07.2021. 19:12
0
ИЗВОР: СРНА

Сребреничка Скупштина општине данас је усвојила Резолуцију о страдању српског народа у Сребреници у 20. вијеку и осудила све злочине почињене над Србима, као и припадницима свих народа на простору бивше Југославије у том периоду.

За ову одлуку гласали су српски одборници, јер су бошњачки напустили сједницу након дуге расправе.

Иницијативу за доношење Резолуције поднио је потпредсједник Скупштине општине Радомир Павловић из СНСД-а, који је рекао да овај документ треба да покаже обим српског страдања и осуди злочине почињене над Србима у 20. вијеку.

- На овај начин желимо да покажемо да је неоправдано проглашавати српски народ геноцидним након оволиких жртава и његове одбрамбене, слободарске и вјечите борбе на страни побједника против освајача - појашњава Павловић.

Он каже да Резолуција представља само истину и не умањује жртве других народа.

Одборник СДС-а и предсједник те странке у Сребреници Момчило Цвјетиновић образложио је да се Резолуција темељи на научним чињеницама о страдању српског народа из Сребренице у свим ратовима у 20. вијеку, а као примјер истакао је податак да је чак 70 одсто српског становништва из ове општине настрадало у Другом свјетском рату.

Он је истакао да се, упркос чињеници да је више од 3.000 Срба са овог простора убијено у посљедњем рату, и даље српски народ покушава сатанизовати и прогласити геноцидним, а његове жртве ниподаштавати, што је неприхватљиво.

Цвјетиновић је рекао да је усвајање једностране Резолуције о Сребреници у црногорском парламенту, која је за осуду, довело до доношења овог документа у сребреничкој Скупштини општине јер се заобилазе српске жртве од 1992. до 1995. године када су побијене стотине српских цивила у масовним злочинима у српским селима око Сребренице и Братунца.

Закључено је да се текст Резолуције прослиједи Народној скупштини Републике Српске да заузме став о овом питању.

Документ ће бити прослијеђен и парламенту Црне Горе да се и он упозна са српским страдањима у Сребреници, што су требали учинити прије усвајања недавне срамне Резолуције, потпуно игноришући српске жртве.

Начелник општине Младен Грујичић рекао је да се више не може ћутати на оно што се ради српском народу и притисцима који се на њега врше доношењем разних резолуција, којима се Срби окривљују за оно што нису починили.

- Скупштина општине Сребреница морала је да реагује. Ово је прави потез да се заштите српски интереси. Ова резолуција је донесена ради истине и заштите српског народа и не умањује интересе других - истакао је Грујичић.

Он је рекао да је Резолуција заснована на научним доказима и истини и не угрожава туђи интерес, нити умањује и вријеђа било коју жртву.

- Резолуција показује да је у цијелој БиХ страдао српски народ, и то документовано, без икаквих лажи и подвала, док, на другој страни, постоје разне малверзације које су бациле сјену на истинске невине жртве - каже он.

На овој сједници је затражено да се ван снаге стави раније донесена одлука о посебном статусу и издвајању Сребренице из састава Републике Српске, коју је неуставно донијела тадашња бошњачка скупштинска већина.

Коментари 0
Повезане вијести
Вучић: Шансе су минималне, али Србија ће се борити против резолуције о Сребреници до посљедњег тренутка Вучић: Шансе су минималне, али Србија ће се борити против резолуције о Сребреници до посље...
Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ
Ухапшен због насиља у породици, одузети муниција и оружје Ухапшен због насиља у породици, одузети муниција и оружје
Најчитаније
  • Грађани траже помоћ због змија
    23h 40m
    1
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    9h 33m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    12h 57m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    8h 26m
    0
  • Матуранти Средњошколског центра „Источна Илиџа“ посјетили Пребиловце (ФОТО)
    11h 18m
    0