Усвојени закони за опорезивање фриленсера у Србији

28.04.2021. 17:17
0
ИЗВОР: Тanjug

Влада Србије је 21. априла постигла договор са фриленсерима о наплати пореза који подразумева да се обавезе по основу пореза и доприноса утврђују рјешењем Пореске управе које долази након усвајања закона.

На годишњем нивоу опорезивању не подлијежу приходи у висини до 384.000 динара.

Нормирани трошкови признају се у висини од 50 одсто оствареног прихода, не обрачунава се камата до дана доношења рјешења Пореске управе.

И порези и доприноси се плаћају у 120 једнаких мјесечних рата у току наредних 10 година.

Прецизирано је да они фриленсери који мјесечно зарађују до 64.000 динара неће имати обавезу да плаћају порезе и доприносе које нису платили из претходног периода.

Како је раније рекао министар финансија Синиша Мали, за све остале обезбијеђено је правично и прогресивност опорезивања.

Мали је навео да договорено да од 1. јануара 2022. године плаћају порезе и доприносе квартално уз признавање нормираних трошкова у висини троструког неопорезивог износа зараде што је сада 54.900 динара.

Министар је рекао да они који зарађују доста више имају довољно времена до до 1. јануара 2022. године своје пословање усагласе са постојећим законским нормама и да се региструју као предузетници, да оснују своје правно лице, свој Д.О.О. или на био који други начин регулишу свој статус.

Како је раније саопштила Влада Србије, на састанку са фриленсерима 21. априла договорено је да се радницима на интернету, односно фриленсерима, омогући уписивање радног стажа сразмерно уплаћеном дијелу обавеза.

Рок за усвајање свих законских прописа који ће дефинисати будући статус радника на интернету помјерен је на 1. јануар 2022. године, до када ће важити до сада договорени услови.

На том састанку је договорено да ће Удружење радника на интернету и Удружење фриленсера одредити своје представнике, који ће учествовати у радној групи која има задатак да изради приједлоге нових законских ријешења.

Коментари 0
Повезане вијести
У Српској већа казна због џоинта него за педофилију У Српској већа казна због џоинта него за педофилију
Република Српска уводи фемицид у законодавство Република Српска уводи фемицид у законодавство
Дан сјећања на убијене и протјеране Србе из Хрватске Дан сјећања на убијене и протјеране Србе из Хрватске
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    1h 17m
    0
  • Трудница теже повријеђена након напада пса луталице
    19h 0m
    0
  • Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
    20h 15m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    13h 17m
    5
  • Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
    20h 51m
    0