Утицај технологије на наше животе у доба короне

10.03.2021. 21:59
0
ИЗВОР: КАТЕРА

Значај технологије су у претходној години увидјели и они који су били противници модернизације и коришћења ових предности прије глобалне пандемије. Технологија је промјенила начин на који купујемо, обављамо свакодневне послове, организујемо посао и олакшала многе ствари током промјена којима смо сведочили. Са једне стране су уклоњени многи страхови јер су информације које су биле потребне како бисмо разумјели пандемију која нас је задесила биле доступне свима и долазиле су са свих крајева свијета. Поред тога, са друге стране, многи људи су искористили овај период да побољшају квалитет свог живота и промијене све оно за шта нису имали времена, те им је технологија била главни савезник.

Слика

Рад од куће

Све фирме које су могле да организују логистику рада од куће су искористиле ту предност и помогле својим радницима да се осећају безбједније. Ипак, треба схватити озбиљност оваквог подухвата јер ако се ближе анализирају домени у којима послују фирме које су се одлучиле на овај корак, јасно је да ово није био једноставан процес. Овдје је било потребно организовати системе са којима раде фирме, велики дио њих не дозвољава рад са друге локације, што је отежавало посао онима који и поред тога раде са папирологијом која стоји у фирми. IT сектори фирми су овде одиграли највећу улогу и организовали да овај процес не оштети ни фирму, ни оне који послују са њима.

Акценат на здрављу

Како су све теретане и центри за вежбање угавном били затворени, појавиле су се многе платформе за вјежбање помоћу којих је било могуће пратити напредак. Овдје се није радило само о постизању идеалне фигуре, акценат је био стављен на здравље и вођење рачуна о одржавању здравог начина живота. Апликације као што су праћење кретања, праћење уноса витамина и вођење рачуна о довољној количини воде су многе одржале здравима током пандемије.

Слика

Онлајн куповина

Онлајн куповина је забиљежила значајан пораст током пандемије и скоро да не постоји особа која није нешто наручила из удобности свог дома. Како су се многе продавнице и ресторани пребацили на овај вид пословања, порастао је и број могућности да људи обављају куповину на овај начин. Многи сајтови који нуде више категорија производа су постали главно извориште за све оне који желе да купе више производа на једном мјесту и олакшају себи овај процес. Ипак, треба обратити пажњу на сигурност и безбедност приликом куповине што је нешто што платформа за куповину Shoppster нуди својим купцима - најбоље услове када је онлајн куповина у питању.

Одмор и повезаност

Свакодневно читање вијести и праћење бројки су доста утицали на психу човека током пандемије те су се људи окретали разним видовима забаве како би мало скренули мисли у позитивнији ток. Једна од омиљених занимација коју многи наводе као главну јесте гледање филмова и серија и разног забавног програма. Поред тога, како је социјална дистанца била један од главних приједлога за сузбијање пандемије, људи су били спријечени да путују и проводе време са својим породицама и пријатељима те су користили разне платформе помоћу којих су комуницирали.

Слика

Нови видови едукације

Пандемија је многе оставила без посла те су били приморани да се окушају у некој новој сфери. Пораст занимања за ИТ сектор је била већа него икада те су ови курсеви били најтраженији. Поред тога, многи су искористили овај период да би помоћу разних платформи научили нови језик, неку нову вјештину или започели неки бизнис. Учење на даљину је тако добило нови смисао и сви који су имали времена и жељу су имали на располагању разне програме који су олакшавали овај процес.

Технологија свакодневно напредује и можемо очекивати да ће све више утицати на наше животе како би нам свима побољшала квалитет. Иако смо сада у ситуацији да нам технологија преокупира животе, ово ће се тек показати у наредним годинама када све више почнемо увиђати прави значај и улогу коју технологија има у нашим животима.

Аутор: Љиљана Бугарин

Коментари 0
Повезане вијести
Компаније „Мета“ и „IBM“ покренули алијансу за развој вјештачке интелигенције Компаније „Мета“ и „IBM“ покренули алијансу за развој вјештачке интелигенције
Да ли је ваша међу њима: Објављен списак најчешћих лозинки на свијету Да ли је ваша међу њима: Објављен списак најчешћих лозинки на свијету
Индија лансирала ракету како би проучавала Сунце (ВИДЕО) Индија лансирала ракету како би проучавала Сунце (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    17h 8m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    6h 21m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    5h 52m
    1
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    6h 15m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    21h 12m
    0