Узалуд контроле, цијене и даље дивљају

05.12.2022. 09:36
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Контроле поштовања прописа приликом формирања цијена основних животних намирница те млијека и млијечних производа нису дале никакве резултате.

Иако је утврђено да трговци и мљекари крше маржу те да треба да снизе цијене на рафовима, то се није десило. Не само да није дошло да пада цијена хране већ су грађани приморани да сваки дан све више новца дају за хљеб, брашно, млијеко, уље...

Инспектори су од марта на терену и скоро сваког мјесеца понављају да трговци крше прописе о маржи, те да их због тога кажњавају и издају рјешења да отклоне неправилности. Тако је само у контролама мљекара претходног мјесеца на сва звона најављено да они продају своје производе по цијенама вишим од дозвољених и да треба да их снизе. Од свега на крају није било ништа.

- Обрадовала ме је најава инспектора од прије 15 дана да ће цијене млијека и млијечних производа бити снижене. Сваки дан идем у продавницу и не само да није дошло до појефтињења већ уочавам да цијене млијека из дана у дан благо расту. Литар млијека тренутно кошта од 2,70 па до три марке. То је више и од цијене литра дизела на појединим пумпама - казала нам је огорчена Бањалучанка Милица С.

Професор на Економском факултету у Бањалуци Стево Пуцар појашњава да су поскупљења сваким даном све већа јер трговци приликом формирања цијена основних животних намирница и свих осталих производа у цијену уграђују и очекивања за идућу период.

- У суштини, они у тренутне цијене уграђују додатни раст инфлације за који предвиђају да ће се десити. Тако, на примјер, ако њима расту инпути за десет одсто, онда ће они, рачунајући да ће цијене наставити да расту, подићи их за 15 одсто како би се уградили и у тај будући раст, а не само онај који се десио. На тих пет одсто они могу да зараде 50.000 марака. То им је исплативије јер за казну дају и до неких 10.000 марака - рекао је “Гласу Српске” Пуцар и додао да се оваквом политиком формирања цијена трговци осигуравају од евентуалних губитака.

Пуцар појашњава да управо због оваквих потеза трговаца имамо убрзавање раста цијена. Наводи и да све пројекције иду у правцу да ћемо и 2023. године имати даљи раст цијена.

- Ово дивљање цијена се не може смирити у кратком року. Успоравање инфлације могло би, према тренутним прогнозама, бити тек 2024. и 2025. године - закључио је Пуцар.

Представници потрошача наводе да трговци нимало не поштују своје купце јер из дана у дан формирају више цијене од дозвољених.

- Инспекција је обишла велики дио продавница и утврдила то што и јесте, да већина њих крши прописе. Њима се више исплати да плате казну од неколико стотина или хиљада марака, јер формирањем виших цијена од дозвољених зараде дупло више. Мислим да ће ускоро куповна моћ потрошача бити испод минимума и они неће производе имати коме да продају - рекла је “Гласу” предсједница Удружења за заштиту потрошача “Топер” из Добоја Снежана Шешлија.

Нагласила је да је због сталних поскупљења већ око 30 одсто потрошача у Републици Српској избацило из свакодневне куповине млијеко и млијечне производе.

Тешко и до ограничења

Предсједник Републике Српске Милорад Додик раније је најавио да би идуће године могло доћи до ограничења цијена робе широке потрошње, те да би неки производи могли бити и јефтинији. Међутим, економисти сматрају да је примјена те мјере спорна с обзиром на то да домаће тржиште зависи од увоза.

Пише: Маријана Миљић Бјеловук

Коментари 0
Повезане вијести
Република Српска добила нови Изборни закон Република Српска добила нови Изборни закон
У Српској рођено 15 беба У Српској рођено 15 беба
Почиње нови систем фискализације у Српској Почиње нови систем фискализације у Српској
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    13h 24m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    11h 38m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    9h 28m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    12h 43m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    7h 26m
    0