Васиљевић: Тунел за дезинфикацију значајан у превенцији

12.05.2020. 13:08
0
ИЗВОР: СРНА

Директор Дома здравља Источно Сарајево Данко Васиљевић захвалио је Црвеном крсту Републике Српске за донацију тунела за дезинфекцију, који је монтиран данас испред ове здравствене установе, а који ће имати значајну примјену у превенцији даљег ширења вируса корона међу становништвом.

- Пацијенти који улазе у Дом здравља пролазиће кроз тунел и на тај начин биће извршена дезинфекција, чиме се могућност ширења заразе смањује на најмању могућу мјеру - изјавио је Васиљевић новинарима.

Он је напоменуо да је тунел за дезинфекцију предвиђен искључиво за пацијенте који улазе у Дом здравља.

- Епидемиолошка ситуација на овом подручју за сада је стабилна и већ отприлике око три седмице немамо ниједног регистрованог пацијента са вирусом корона. Број становника који су под здравственим надзором знатно је смањен. Према информацијама од прије три дана, то је било испод стотину људи који су под надзором, а прије 15 дана било је више од 600 - навео је Васиљевић.

Он је додао да се амбуланти за акутне респираторне инфекције свакодневно јави пет до шест људи, а радно вријеме је од 7.00 до 19.00 часова, што је један од показатеља да међу становништвом, за сада, нема ни општих акутних респираторних симптома.

Васиљевић је подсјетио да ће данас бити распуштени локални карантини, те да иако је стабилна епидемиолошка ситуација, важно да се становништво и даље придржава раније изречених мјера.

- Битно је да ми самодисциплином утичемо на то да се смањи ширење вируса, а то подразумијева да носимо заштитну опрему, одржавамо дистанцу, избјегавамо веће груписање, редовно прање руку и друге - истакао је Васиљевић.

Секретар Градске организације Црвеног крста Источно Сарајево Милан Симанић напоменуо је да су тунели атестирани и са употребном дозволом, лако се постављају и демонтирају, безбједни су, а функционишу путем сензора.

Он је изразио задовољство што се током Недјеље Црвеног крста Републике Српске, која траје од 8. до 15. маја, уручују тунели за дезинфекцију домовима здравља Источно Сарајево и Пале, чиме се доприноси борби против тренутне пошасти.

- Тунели су врло квалитетни, користе средства за дезинфекцију која у великом постотку убијају све вирусе и бактерије. Када корисник прође кроз тунел, дејство тих средстава траје 24 часа - истакао је Симанић.

Симанић је навео да је тунел у власништву Црвеног крста, те да ће на овој локацији остати и дужи период, у зависности од потребе, па можда чак и до јесени.

Према Симанићевим ријечина, актуелне активности Црвеног крста током ова два мјесеца су првенствено социјално-хуманитарна и здравствена дјелатност, као што је помоћ становништву, домовима здравља, болницама, те подјела хуманитарне помоћи.

- Ових дана, током муслиманског празника Рамазана, имамо подјелу 200 пакета на овој регији повратницима - навео је он и захвалио на несебичној помоћи волонтерима, који су, како је рекао, драгуљ Црвеног крста.

Црвени крст Републике Српске данас је испред Дома здравља у Источном Новом Сарајеву организовао монтажу тунела за дезинфекцију, а исто је превиђено и на подручју општине Пале испред локалног Дом здравља.

Коментари 0
Повезане вијести
Повећан број здравствених установа које раде у ИЗИС-у Повећан број здравствених установа које раде у ИЗИС-у
На Палама подијељено 70 пакетића и плишаних меда у оквиру акције "По један медо за свако чедо" На Палама подијељено 70 пакетића и плишаних меда у оквиру акције "По један медо за свако ч...
Екипа ОШ ”Петар Петровић Његош” најбоља на општинском такмичењу Црвеног крста Екипа ОШ ”Петар Петровић Његош” најбоља на општинском такмичењу Црвеног крста
Најчитаније
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    15h 55m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    15h 26m
    2
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    11h 42m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    15h 49m
    0
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    7h 37m
    2