Вечерас премијера представе "Седми дан"

15.03.2021. 09:39
0
ИЗВОР: Срна

У Источном Новом Сарајеву вечерас ће, у оквиру обиљежавања 25 година од егзодуса сарајевских Срба, бити премијерно одиграна позоришна представа "Седми дан", рађена према тексту књижевника Горана Врачара и његовог истоименог романа.

Комад говори о универзалности, а редитељ представе Александар Лазић рекао је да је ријеч о пројекту са специјалним везама Републике Српске и Србије, иза којег су стали национални театри у Београду, Новом Саду и Бањалуци.

- Одавде, из Источног Новог Сарајева, креће једна велика прича која може да направи свима нама не само велики и важан међудржавни контакт у специјалним везама Републике Српске и Србије, већ да буде почетак једне велике ствари која ће се догађати у наредним временима - истакао је Лазић.

О самом комаду Лазић није желио да говори, већ је позвао публику да погледа представу како би заједно растумачили елементарне односе у Врачаревој драми и запитали се колико је важан тај идеалистички поглед на свијет у којем не постоји убиство и шта се дешава на земљи гдје се мушкарци и жене не договарају.

"Тај асоцијативни низ који сам хтио редитељским поступком да направим јесте управо то да постоји могућност помирења у страшним мушко-женским односима, да су ти наши прародитељи Адам и Ева можда могли да прескоче ту јабуку", рекао је Лазић, који и игра у представи.

Врачар је рекао да је Културни центар Источно Ново Сарајево продуцент представе "Седми дан", те да је Лазић, који већ два и по, три мјесеца интензивно ради на постављању представе на позоришне даске, урадио драматизацију.

- Морам нагласити Борка Мочевића, који је урадио ванвременску сценографију, зато и мислим да је он једини могао да уради тај посао за овакав текст, а ту је и Нинослав Адемовић, који је урадио музику која ме је подсјетила на Кармину Бурану - рекао је Врачар.

Према његовим ријечима, подршку за постављање ове представе дали су град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа и Пале, те Представништво Републике Српске у Београду, Амбасада Србије у БиХ, као и Факултет драмских уметности у Београду.

- Глумци уредно и марљиво вјежбају, припремају се на пробама. Представа `Седми дан` ће у понедјељак да оживи, а надам се да ће живјети још годинама - поручио је Врачар.

Директор Културног центра Источно Ново Сарајево Младен Јанковић рекао је да је, због поштовања епидемилошких мјера, у слободној продаји 50 улазница по цијени од 10 КМ за премијеру представе која ће бити одиграна у овој установи.

Према његовим ријечима, наредног дана, премијера је у Културном центру Пале, а у сриједу, 17. марта, у Културном центру у Зворнику.

Све представе почињу у 19.00 часова.

Јанковић је навео да ће се ова представа играти 26. марта у Београду, 29. марта у Крушевцу, 2. априла у Српском народном позоришту Нови Сад, 8. априла у Бањалуци, а 15. априла у Нишу.

Коментари 0
Повезане вијести
Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
У понедјељак обиљежавање 32 године Прве сарајевске механизоване бригаде У понедјељак обиљежавање 32 године Прве сарајевске механизоване бригаде
ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
Најчитаније
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    22h 52m
    1
  • Партизан мијења име!
    15h 34m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    20h 7m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    17h 41m
    2
  • Како је страдао митрополит Петар Зимоњић
    23h 26m
    3