Вечерас Божићни концерт у Сарајеву

04.01.2020. 09:55
0
ИЗВОР: Srna

У Народном позоришту у Сарајеву вечерас ће бити одржан 10. Божићни концерт који организује Српско просвјетно и културно друштво /СПКД/ "Просвјета" Сарајево.

Концерт, који је замишљен као увод у обиљежавање најрадоснијег хришћанског празника Божића, задржаће сличан концепт као и претходних година - комбинацију духовног, свјетовног, етно традиције и обичаја.

Концерт ће отворити реномирани хор Српског пјевачког друштва "Вила" из Приједора који ће са веома квалитетним подмлађеним саставом први пут бити дио овог значајног културног догађаја.

Приказом српских игара из сарајевског поља, "Просвјетин" јубилеј обиљежиће и Академски културни центар "Сељо" из Сарајева који је прошле године прославио 70 година постојања.

На сцени Народног позоришта, између осталог, биће изведено и неколико дуета из најпопуларнијег божићног балета "Крцко Орашчић" Петра Иљича Чајковског, а концерт ће затворити сарајевски Мјешовити камерни хор "Лола" под диригентском палицом Јосипа Катавића.

Предсједник Управног одбора СПКД "Просвјета" Сарајево и умјетнички креатор концерта Дејан Гарић рекао је новинарима да је у протеклих девет година на божићним концертима наступило девет реномираних хорова из БиХ, 14 група и амсамбала, те више од 40 солиста.

-То чини број од скоро 500 умјетника и извођача који су, укључујући и овај концерт, наступили у Народном позоришту и били дио наше Божићне приче. Тим поводом објавили смо брошуру која ће бити доступна на концерту, а у којој смо сабрали све наше досадашње учеснике- навео је Гарић.

Катавић је рекао да је Мјешовити камерни хор "Лола" за пет година постојања освојио осам интернационалних награда, те да ће на концерту покушати да докажу квалитет који је препознат у свијету.

-Прошле године смо на интернационалном такмичењу хорова које се одржава већ 56 година уврштени међу 10 хорова у свијету- истакао је Катавић.

Он је најавио да ће се представити композицијама из Украјине, Русије, Грузије, Бугарске и Македоније, како би се осјетила љепота и чар музике из тих земаља, те да ће у једној од нумера наступити и балерина сарајевског Балета Јована Милосављевић.

Почетак концерта заказан је за 19.30 часова.

Коментари 0
Повезане вијести
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА
Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    4h 41m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    4h 23m
    0
  • Наоружани нападачи усред дана убили мисицу Еквадора
    21h 51m
    0
  • Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ
    18h 58m
    0
  • Оперисан Срђан Ђоковић
    21h 56m
    0