Вечерас представа ''К`о Камен" у Мостару

15.03.2024. 10:49
0
ИЗВОР: srna.rs

Представа "К`о камен /Веленка Брстинова и кћер јој Драгана/" биће одиграна вечерас у Мостару у организацији мостарског Градског одбора Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета".

Представа је премијерно играна на препуној сцени "Петар Кочић" Народног позоришта Републике Српске 14. октобра 2023. године у извођењу глумице овог позоришта Љиљане Чекић, а у продукцији бањалучке "Просвјете".

Ова документарна монодрама, рађена према тексту професора српског језика и књижевности из Источног Сарајева Драгане Мандрапе, аутентична је прича о двије жене мајци и кћерки, њиховим животима и страдањима, али и о снази коју су имале и у тренуцима највећих искушења и страдања.

"К`о камен" је прича о побијеним херцеговачким Србима 1941. и 1944. године, као и о страдањима сарајевских Срба који су 1996. напуштали своја огњишта у истој колони са својим ископаним мртвим јунацима и одлазили у непознато.

Писана у исповједној форми, представа слика различите личности, мајку и кћерку Веленку и Драгану, жене различитих животних прича, али идентичне снаге коју показују у тренуцима суочавања са највећим животним трагедијама.

Лајтмотив представе "Човјек снује, судбина се смије", осим животне мудрости коју доноси, указује и на динамику драмске структуре ове монодраме, те на неочекиване обрте.

Храбро, како то само Херцеговке умију, њих двије су корачале животом вјерујући у себе, али и у снагу Божије воље, која их никада није остављала саме. Ни када је лутање шумом завршавано у кућној пећини човјека који је имао храбрости да ризикује властити живот спасавајући нејач прогнаног народа или када отаџбина подиже крстаче прекривене маховином на мјесту гдје ће "изнићи цвијеће за далеко неко покољење".

У маниру најплеменитијег женског рукописа глумица Љиљана Чекић и аутор Драгана Мандрапа, његујући културу сјећања на своје претке, као потомци породица које су настрадале у геноциду над Србима извршеном током Другог свјетског рата, створиле су представу која одсликава снагу живота "који вазда нађе свој пут", као и карактер жена снажних "к`о камен".

Представа ће бити одиграна од 19.00 часова у Владичанском двору, а улаз је бесплатан.

Коментари 0
Повезане вијести
Ново подрхтавање тла: Земљотрес затресао БиХ Ново подрхтавање тла: Земљотрес затресао БиХ
Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута
Ухапшено пет особа због напада у Стоцу Ухапшено пет особа због напада у Стоцу
Најчитаније
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    17h 23m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    16h 12m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    18h 49m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    18h 54m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    18h 22m
    0