Вечерас представа ''К`о Камен" у Мостару

15.03.2024. 10:49
0
ИЗВОР: srna.rs

Представа "К`о камен /Веленка Брстинова и кћер јој Драгана/" биће одиграна вечерас у Мостару у организацији мостарског Градског одбора Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета".

Представа је премијерно играна на препуној сцени "Петар Кочић" Народног позоришта Републике Српске 14. октобра 2023. године у извођењу глумице овог позоришта Љиљане Чекић, а у продукцији бањалучке "Просвјете".

Ова документарна монодрама, рађена према тексту професора српског језика и књижевности из Источног Сарајева Драгане Мандрапе, аутентична је прича о двије жене мајци и кћерки, њиховим животима и страдањима, али и о снази коју су имале и у тренуцима највећих искушења и страдања.

"К`о камен" је прича о побијеним херцеговачким Србима 1941. и 1944. године, као и о страдањима сарајевских Срба који су 1996. напуштали своја огњишта у истој колони са својим ископаним мртвим јунацима и одлазили у непознато.

Писана у исповједној форми, представа слика различите личности, мајку и кћерку Веленку и Драгану, жене различитих животних прича, али идентичне снаге коју показују у тренуцима суочавања са највећим животним трагедијама.

Лајтмотив представе "Човјек снује, судбина се смије", осим животне мудрости коју доноси, указује и на динамику драмске структуре ове монодраме, те на неочекиване обрте.

Храбро, како то само Херцеговке умију, њих двије су корачале животом вјерујући у себе, али и у снагу Божије воље, која их никада није остављала саме. Ни када је лутање шумом завршавано у кућној пећини човјека који је имао храбрости да ризикује властити живот спасавајући нејач прогнаног народа или када отаџбина подиже крстаче прекривене маховином на мјесту гдје ће "изнићи цвијеће за далеко неко покољење".

У маниру најплеменитијег женског рукописа глумица Љиљана Чекић и аутор Драгана Мандрапа, његујући културу сјећања на своје претке, као потомци породица које су настрадале у геноциду над Србима извршеном током Другог свјетског рата, створиле су представу која одсликава снагу живота "који вазда нађе свој пут", као и карактер жена снажних "к`о камен".

Представа ће бити одиграна од 19.00 часова у Владичанском двору, а улаз је бесплатан.

Коментари 0
Повезане вијести
„К'о камен“ пред власеничком публиком „К'о камен“ пред власеничком публиком
Монодрама "К'о камен" 20. маја у Власеници Монодрама "К'о камен" 20. маја у Власеници
Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ
Најчитаније
 • Миланко Цицовић - не упрља срце мржњом, а показа чојство и јунаштво
  23h 43m
  4
 • Опљачкан манастир Острог, идентификована осумњичена
  21h 46m
  0
 • Дејан Којић кандидат ДЕМОС-а за начелника општине Пале
  22h 33m
  10
 • Ухапшен због пуцњаве у Палама
  6h 40m
  0
 • Марија Карађорђевић, српска краљица која заслужује поштовање равно светици
  5h 20m
  0