Večeras predstava ''K`o Kamen" u Mostaru

15.03.2024. 10:49
0
IZVOR: srna.rs

Predstava "K`o kamen /Velenka Brstinova i kćer joj Dragana/" biće odigrana večeras u Mostaru u organizaciji mostarskog Gradskog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta".

Predstava je premijerno igrana na prepunoj sceni "Petar Kočić" Narodnog pozorišta Republike Srpske 14. oktobra 2023. godine u izvođenju glumice ovog pozorišta Ljiljane Čekić, a u produkciji banjalučke "Prosvjete".

Ova dokumentarna monodrama, rađena prema tekstu profesora srpskog jezika i književnosti iz Istočnog Sarajeva Dragane Mandrape, autentična je priča o dvije žene majci i kćerki, njihovim životima i stradanjima, ali i o snazi koju su imale i u trenucima najvećih iskušenja i stradanja.

"K`o kamen" je priča o pobijenim hercegovačkim Srbima 1941. i 1944. godine, kao i o stradanjima sarajevskih Srba koji su 1996. napuštali svoja ognjišta u istoj koloni sa svojim iskopanim mrtvim junacima i odlazili u nepoznato.

Pisana u ispovjednoj formi, predstava slika različite ličnosti, majku i kćerku Velenku i Draganu, žene različitih životnih priča, ali identične snage koju pokazuju u trenucima suočavanja sa najvećim životnim tragedijama.

Lajtmotiv predstave "Čovjek snuje, sudbina se smije", osim životne mudrosti koju donosi, ukazuje i na dinamiku dramske strukture ove monodrame, te na neočekivane obrte.

Hrabro, kako to samo Hercegovke umiju, njih dvije su koračale životom vjerujući u sebe, ali i u snagu Božije volje, koja ih nikada nije ostavljala same. Ni kada je lutanje šumom završavano u kućnoj pećini čovjeka koji je imao hrabrosti da rizikuje vlastiti život spasavajući nejač prognanog naroda ili kada otadžbina podiže krstače prekrivene mahovinom na mjestu gdje će "iznići cvijeće za daleko neko pokoljenje".

U maniru najplemenitijeg ženskog rukopisa glumica Ljiljana Čekić i autor Dragana Mandrapa, njegujući kulturu sjećanja na svoje pretke, kao potomci porodica koje su nastradale u genocidu nad Srbima izvršenom tokom Drugog svjetskog rata, stvorile su predstavu koja odslikava snagu života "koji vazda nađe svoj put", kao i karakter žena snažnih "k`o kamen".

Predstava će biti odigrana od 19.00 časova u Vladičanskom dvoru, a ulaz je besplatan.

Komentari 0
Povezane vijesti
Novo podrhtavanje tla: Zemljotres zatresao BiH Novo podrhtavanje tla: Zemljotres zatresao BiH
Nakon više od 30 godina: Od sutra iz Beograda do Mostara za 50 minuta Nakon više od 30 godina: Od sutra iz Beograda do Mostara za 50 minuta
Uhapšeno pet osoba zbog napada u Stocu Uhapšeno pet osoba zbog napada u Stocu
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    9h 56m
    8
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    12h 27m
    0
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    10h 10m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    10h 2m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    2h 17m
    0