Večeras predstava ''K`o Kamen" u Mostaru

15.03.2024. 10:49
0
IZVOR: srna.rs

Predstava "K`o kamen /Velenka Brstinova i kćer joj Dragana/" biće odigrana večeras u Mostaru u organizaciji mostarskog Gradskog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta".

Predstava je premijerno igrana na prepunoj sceni "Petar Kočić" Narodnog pozorišta Republike Srpske 14. oktobra 2023. godine u izvođenju glumice ovog pozorišta Ljiljane Čekić, a u produkciji banjalučke "Prosvjete".

Ova dokumentarna monodrama, rađena prema tekstu profesora srpskog jezika i književnosti iz Istočnog Sarajeva Dragane Mandrape, autentična je priča o dvije žene majci i kćerki, njihovim životima i stradanjima, ali i o snazi koju su imale i u trenucima najvećih iskušenja i stradanja.

"K`o kamen" je priča o pobijenim hercegovačkim Srbima 1941. i 1944. godine, kao i o stradanjima sarajevskih Srba koji su 1996. napuštali svoja ognjišta u istoj koloni sa svojim iskopanim mrtvim junacima i odlazili u nepoznato.

Pisana u ispovjednoj formi, predstava slika različite ličnosti, majku i kćerku Velenku i Draganu, žene različitih životnih priča, ali identične snage koju pokazuju u trenucima suočavanja sa najvećim životnim tragedijama.

Lajtmotiv predstave "Čovjek snuje, sudbina se smije", osim životne mudrosti koju donosi, ukazuje i na dinamiku dramske strukture ove monodrame, te na neočekivane obrte.

Hrabro, kako to samo Hercegovke umiju, njih dvije su koračale životom vjerujući u sebe, ali i u snagu Božije volje, koja ih nikada nije ostavljala same. Ni kada je lutanje šumom završavano u kućnoj pećini čovjeka koji je imao hrabrosti da rizikuje vlastiti život spasavajući nejač prognanog naroda ili kada otadžbina podiže krstače prekrivene mahovinom na mjestu gdje će "iznići cvijeće za daleko neko pokoljenje".

U maniru najplemenitijeg ženskog rukopisa glumica Ljiljana Čekić i autor Dragana Mandrapa, njegujući kulturu sjećanja na svoje pretke, kao potomci porodica koje su nastradale u genocidu nad Srbima izvršenom tokom Drugog svjetskog rata, stvorile su predstavu koja odslikava snagu života "koji vazda nađe svoj put", kao i karakter žena snažnih "k`o kamen".

Predstava će biti odigrana od 19.00 časova u Vladičanskom dvoru, a ulaz je besplatan.

Komentari 0
Povezane vijesti
Nevrijeme kod Mostara i Jablanice, snažna kiša i led Nevrijeme kod Mostara i Jablanice, snažna kiša i led
''Vukovi" sa Pala kupili automobil Dragi Ruparu ''Vukovi" sa Pala kupili automobil Dragi Ruparu
Drogu bacio u WC šolju, pa komšiji začepio odvod Drogu bacio u WC šolju, pa komšiji začepio odvod
Najčitanije
 • Dječaku iz Istočnog Sarajeva spašena ruka brzom reakcijom ljekara KCUS-a
  19h 17m
  11
 • Saslušan sveštenik sa Pala: Sumnja se da je prodavao lažne diplome "po povoljnoj cijeni"
  16h 8m
  2
 • Identifikovana lica koja se dovode u vezu sa nanošenjem povreda licu u Istočnom Novom Sarajevu
  21h 12m
  1
 • U PU Istočno Sarajevo saslušana tri lica zbog prodaje i kupovine diploma
  19h 59m
  4
 • Pale: Uhapšeni osumnjičeni za izazivanje požara
  20h 47m
  0