Велика потражња за дрвним сортиментима ове године

03.10.2021. 15:03
0
ИЗВОР: capital.ba

Раст производње и продаје шумских сортимената у августу ове године у односу на исти мјесец лани резултат је значајно повећане тражње на свјетском тржишту, због чега дрвопрерађивачи имају разлога да се надају рекордној години када је ријеч о извозу.

Према подацима Завода за статистику Републике Српске, производња шумских сортимената у августу ове године у односу на август 2020. била је већа за 12,9 одсто, док је продаја шумских сортимената порасла за 9,5 одсто.

Према подацима Републичког завода за статистику, у осмом мјесецу ове године произведено је укупно 182.068 кубних метара разних шумских сортимената.

Најзначајнији у производњи били су трупци четинара, који су предњачили и у продаји.

Ипак, када се посматра производња шумских сортимената од јануара до краја августа ове године, статистичари су израчунали да је била мања за 5,8 одсто у односу на исти период лани, али је продаја била већа за 1,7 процената.

Секретар Удружења шумарства и дрвопрераде у Привредној комори Републике Српске Лазо Шиник рекао је за “Глас Српске” да је потражња за појединим врстама дрвета изузетно добра.

- Међутим, планирана динамика производње шумских дрвних сортимената није испуњена. “Шуме Републике Српске” у извршењу плана зависе 80 одсто од својих коопераната и извођача радова у шумарству, који имају подбачај због, како они наводе, недостатка радника и подстицаја, те старе механизације - каже Шиник.

Ипак, овогодишњи извоз је, како истиче, за 35 одсто већи него лани.

- Ако би се овај тренд наставио до краја године, ова година би по извозу могла бити рекордна. Ако задржимо ниво из првих осам мјесеци ове године, то би био највећи извоз који је остварио овај сектор - рекао је Шиник.

Предсједник Удружења дрвопрерађивача Републике Српске Дарко Партало каже да су добри резултати из августа резултат значајно веће тражње и на европском и на свјетском тржишту, те повећане производње код свих дрвопрерађивача.

- Ове године већ имамо раст од десет до 30 одсто у односу на прошлу годину. Резултати су чак значајно већи него претпрошле године, која није била оптерећена пандемијом вируса корона - истиче Партало.

Он очекује да ће у односу на прошлу годину извоз бити већи између 15 и 20 одсто.

- Више од 80 одсто робе пласирамо у земље Европске уније - додао је Партало.

Технологија

Дарко Партало истиче да су посљедњих година сви дрвопрерађивачи више или мање инвестирали у технологију и развој.

- То је један плус који је утицао на добре резултате у извозу, уз повећање тражње шумских сортимената - рекао је Партало.

Коментари 0
Повезане вијести
Писма читалаца: Штити ли ико грађане Источног Сарајева када је у питању цијена огрева? Писма читалаца: Штити ли ико грађане Источног Сарајева када је у питању цијена огрева?
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    16h 36m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    16h 18m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    17h 12m
    7
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    14h 7m
    0
  • Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
    13h 9m
    0