Велико хапшење Срба у Сокоцу

16.09.2020. 20:04
0
ИЗВОР: opstinasokolac.net

Дјеловање агенција и служби БиХ у ноћним сатима са холивудским примјесама и сценографијом, не придоносе ономе што људи настоје да граде, а што се често назива суживот.

Колико само штете међуљудским односима наноси константно подгријавање страсти и емоција. 

Како говорити о пројектима са младим људима из Сарајева? Како градити и уређивати простор за алпинисте, пењаче, на Романији? Како унапређивати туристичке потенцијале? Реализовати привредне пројекте?

Док се дугим цијевима упада у куће људи, док свако може бити приведен само због сумње и држан колико коме падне на памет.  Поново се шетају неки агенти у цивилу, као у мрачна времена Удбе.

Таквим дјеловањем ствара се анимозитет и подозрење према свима који су непознати а дошли су у нашу општину и град. 

Због јавности Републике Српске и БиХ, желим да поручим да убрзају и заврше више са свим предметима и оптужбама. Да не праве алиби за свој нерад. Да престану да зарад својих примања и привилегија отежу са предметима, бринући се једино за личну егзистенцију, и оно „шта кад нестане предмета?” 

Своје суграђане и комшије, као и јавност желим да подсјетим да у Сокоцу није било логора нити затвора за тада Муслиманско становништво.

Становници соколачког села Врхбарје на граници са Рогатицом, у ратним годинама живјели у добрим односима са комшијама Србима, један дио је пред крај рата, због недостатка хране отишао на територију под контролом Армије БиХ, што су забиљежиле и ТВ екипе. Кад је рат завршен, они су се вратили и даље живе са комшијама Србима. 

Због близине линије фронта, а на иницијативу предсједника сусједне општине Олово Џевада Абазовића, привремено је евакуисано  муслиманско становништво соколачких мјесних заједница Кнежине и Каљине, на територију Олова, док су се српски цивили из Олова склонили на територију Сокоца.

Послије потписивања Дејтонског споразума, један дио Срба се вратио у Олово, а највећи број Бошњака у Соколац.

Несрећа и зло које је задесило становнике села Новосеоци, дио је круга зла који траје и који мора бити прекинут добрим дјелима и чојством. 

Усијане главе којих има у свим ратовима и којих је нажалост било и у овом морају одговарати. За поменути злочин Војска Републике Српске је требала казнити наредбодавце и директне извршиоце. Они  су се оглушили о наредбе виших војних и цивилних власти Републике Српске.

Премда може помоћи да се  прошлост боље разумије. Правдати или покушавати оправдати једно зло другим, није нешто што ће довести до правде и цивилизованог односа према прошлости. 

Однос Срба и Бошњака у Сокоцу и на простору Романије и Гласинца не смије бити посматран искључиво кроз примјере лошег и погрешног које смо учинили једни другима, већ је важно сагледати ширу слику и историју односа, те свакодневно радити на превазилажењу лошег и изградњи доброг.

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Хризостом: Припрема за радосни тренутак побједе Митрополит Хризостом: Припрема за радосни тренутак побједе
Соколац: На хуманитарној представи за екскурзије прикупљено 750 КМ Соколац: На хуманитарној представи за екскурзије прикупљено 750 КМ
За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    5h 46m
    8
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    4h 42m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    23h 27m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    20h 26m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    21h 38m
    0