Вирус корона ускоро обична прехлада?

18.06.2020. 09:22
0
ИЗВОР: Nezavisne

Нови талас инфекција у Кини, очигледно узрокован мутираним корона вирусом, није разлог за панику. Мутацијом би SARS CoV-2, вирус који је свијету унио страх у кости, ускоро могао постати обична прехлада, пише "Deutsche Welle".

Развој ефикасне вакцине или лијекова против нове врсте корона вируса је управо због тога компликован, јер се вирус константно мијења. За око пола године од избијања пандемије, научници су широм свијета регистровали 100 различитих мутација SARS CoV-2.

Овакве варијанте или промјене су нормалне, јер се генетска структура вируса мијења и појављују се нове подврсте. Такође се могу промијенити и својства вируса. Посљедице могу бити слабљење изворног вируса, али и то да он постане агресивнији.

Различите варијанте такође потврђују зашто један узрочник болести у одређеној регији у свијету изазове валове инфекције различите тежине, и зашто људи различито реагују на инфекцију.

Страх од другог талас у Кини

Кина, земља из које је вирус потекао, заправо је одлучним ограничењима кретања успјела ставити под контролу корона-вирус SARS-CoV-2.

Посљедњих седмица су тестирани само људи који су се вратили из иностранства.

У новије вријеме су у појединим кинеским провинцијама поново забиљежене нове инфекције, и овога пута је јасно да су настале у Кини.

При том су први тестови показали да Кином кружи нова варијанта патогена. Вирус SARS-CoV-2 који је пронађен у Пекингу мало се разликује од оног који је претходно погодио Кину, казао је епидемиолог кинеске здравствене службе, Зенг Гуанг за лист "Global Times".

Резултате би сада требало упоредити с анализама из других земаља како би се могла пратити линија поријекла патогена.

Консеквентне мјере заштите

Актуелни траг вируса одвео је здравствене службе буквално до даске на којој је филетиран увозни лосос, на пијаци Синфади у Пекингу. Али, не зна се одакле потиче лосос с обзиром да Кина ту врсту рибе увози из Норвешке, Чилеа, Аустралије, Канаде и са Фарских Острва.

Али да би вирус на човјека прешао са лососа, врло је зачуђујуће. До сада је утврђено да је опасност преноса највећа када се ради о сисарима попут коња, оваца, зечева или мачака. Када је ријеч о рептилима, рибама или птицама ризик преноса је, према досадашњим студијама, врло мали.

Алу Синфади пијаца је из превентивних разлога ипак затворена. Око 10.000 трговаца и запослених би требало што је брже могуће тестирати на SARS-CoV-2 вирус.

Осим тога, блокирано је више стамбених блокова у јужном дијелу Пекинга и затворене су школе и обданишта. Планирано отварање школа у Пекингу је пролонгирано, спортска такмичења и групна путовања у друге провинције су отказани.

Како настају мутације?

Како би се умножили, вируси користе станице домаћина. Када вируси нападну домаћина, из језгра испуштају генетске информације у инфицирану станицу. На тај начин тјелесне станице репродукују милионе копија вируса. Али, код оваквих репродукција долази до грешака у копирању, а свака грешка такође промијени и генетски код вируса – он мутира.

Гдје и како је нови корона вирус SARS-CoV-2 први пут пренесен на човјека до сада није разјашњено. Научници за сада полазе од тога да се вирус раширио у кинеском граду Вухану. Претпоставља се да је протеин којим се вирус везује за станице већ мутирао у животињи домаћину; можда у слијепом мишу или некој од врста љускара. У сваком случају је ова мутација омогућила преношење вируса на људске станице.

Људско тијело је у принципу само у ситуацији да се одбрани од оваквих вируса. Оно производи антитијела, која га штите до вируса и чине имуним од патогена који узрокују болести.

Али, ако патоген мутира, а антитијела су програмирана на стару верзију узрочника болести, онда су антитијела мање дјелотоворна.

Из истог разлога редовно добијамо прехладу. Јер, наша тијела су већ створила антитијела код претходне, али за нову мутацију патогена немамо нова антитијела.

Јесу ли мутације опасне?

Много тога упућује да је нови талас инфекција у Кини повезан с мутираним вирусом, али овај пут се симптоми развијају спорије. Разлога за панику нема, јер мутација не чини вирус искључиво опаснијим. Неке мутације могу чак знатно ослабити вирус.

Кристијан Дростен из берлинске болнице "Charité" на мутацију гледа позитивно. Нови вирус се тако "још боље репродукује у носу и боље преноси", казао је вирусолог указујући на најновије студије.

- Мутацијом, која првенствено погађа назално подручје, вирус би се могао боље умножавати, што води ка томе да епидемија заиста временом ослаби - казао је Дростен.

Вирус додуше може напасти и слузнице плућа, но то би узроковало да се човјек осјећа болесније, због чега остаје код куће и тако спречава даље ширење вируса.

Један вирус чак може мутацијама толико ослабити да на крају у потпуности нестане, што је био случај са патогеном SARS-CoV 2003. године.

У новембру 2002. године се прва епидемија САРС вируса из Јужне Кине за само неколико седмица проширила на све континенте. Као прва пандемија у 21. вијеку изазвала је велики страх становништва. Иако је вирус изазивао тешки акутни респираторни синдром (САРС) од њега је за око пола године умрло само 774 људи.

Коментари 0
Повезане вијести
Тону градови у Кини Тону градови у Кини
Шта смо све увезли из Кине: За патике и играчке 50 милиона марака! Шта смо све увезли из Кине: За патике и играчке 50 милиона марака!
Исплаћено 20.000 евра због смрти послије вакцинације Исплаћено 20.000 евра због смрти послије вакцинације
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    20h 26m
    0
  • Крађа у Палама
    18h 44m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    15h 11m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    17h 59m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    11h 20m
    0