Више од 60 функционера у БиХ обавља дупле функције

13.01.2021. 18:50
0

Нови Закон о сукобу интереса у институцијама Босне и Херцеговине који је усвојен у Представничком дому ПС БИХ представља корак напријед у односу на постојеће законско рјешење, јер прописује јасније забране за обављање вишеструких функција, као и за остварење добити и финансијског интереса од приватних предузећа која послују са државом, навели су у "Transparency international"

- Уколико нови закон у овом облику потврди и Дом народа ПС БИХ бројни изабрани званичници са државног нивоа мораће се одрећи дуплих функција, а исте стандарде требало би да успоставе и нижи новои власти - сматрају у ТИ.

Подаци које је недавно објавио Transparency International у БИХ (ТИ БИХ) показују да чак 61 функционер на нивоу БиХ, ентитета и кантона обавља више од једне функције.

- ТИ БИХ је од почетка учествовао у изради овог закона и иницирао његово усвајање, те иако је у парламентарној процедури претрпио одређене измјене, и даље задовољава основне међународне стандарде и услове које је пред БИХ поставила Европска комисија - рекли су у ТИ.

Они су истакли да оваква верзија закона представља огроман напредак и у односу на недавну верзију коју је предложило Министарство правде БиХ, а која омогућава да функционери буду власници или директори приватних предузећа која добијају тендере или да буду на челу удружења која се финансирају из буџета ако новац и тендери долазе са нижих нивоа власти.

- Такође, огроман напредак представља и члан закона који забрањује функционерима да користе јавне функције или јавне ресурсе за политичку промоцију. Подсјећамо да је ТИ БИХ током мониторинга изборне кампање забиљежио преко 2500 примјера злоупотребе јавних ресурса и функција за промоцију политичких странака и кандидата, па би усвајање оваквог закона био огроман напредак у омогућавању фер и поштених избора - истакли су у “Transparency International”.

Додали су да једно од најзначајнијих унапређења представља увођење контроле над имовинским картонима носилаца јавних функција, која до сада није постојала.

- Важно је истаћи да би овај закон требало да проводи независна комисија, умјесто досадашње комисије у којој су сједили изабрани парламентарци и сами одлучивали о властитој одговорности и сукобу интереса својих страначких колега - навели су у ТИ.

Унапређење закона о сукобу интереса један је од 14 кључних приоритета које је ЕУ поставила пред БИХ, али се рјешавање овог питања годинама блокира јер се бројни доносиоци одлука и сами налазе у сукобу интереса.

- Управо због тога, ТИ БиХ апелује на Дом народа ПСБИХ да такође усвоји овај закон и коначно покаже спремност за унапређење антикорупцијских закона, а кључна ће бити подршка делегата ХДЗ и СНСД, који нису подржали овај закон у Представничком дому. Стога је кључна и јасна порука од стране ЕУ и инсистирање на усвајању квалитетног законског рјешења, а не само козметичких промјена -закључили су у ТИ.

Коментари 0
Повезане вијести
Грађани умјесто миграната подижу новац који за њих пристиже у БиХ
Сутра киша, на планинама могућ снијег
Jавни позив за доставу пројектних приједлога за кориштење средстава challenge фонда
Најчитаније
 • Паљанин осумњичен због злоупотребе службеног положаја
  13h 41m
  0
 • Ухапшено лице због крађе у Палама
  21.01.2021
  0
 • Паљанин први допливао до Часног крста на Перућцу
  20.01.2021
  3
 • Лубура: Имам потврду да депонија у Крупачким стијенама нема еколошку дозволу
  21.01.2021
  1
 • Преминула Мира Фурлан
  21h 10m
  0