Више српских гробова него Срба у Приштини

09.03.2024. 13:51
0
ИЗВОР: srna.rs

Неколико десетина Срба обишло је, поводом великих зимских Задушница, гробове својих најмилијих на православном гробљу у Приштини, а свештеник Приштинске православне парохије Станиша Арсић апеловао је поново на све који имају сроднике сахрањене у том граду да дођу макар на Задушнице и обиђу њихове гробове.

Он је поручио да је тужно да на данашњи дан на највећем православном гробљу на Косову и Метохији готово да нема никога и напоменуо да већ шест година нема организованог доласка вјерника на Задушнице у Приштину.

- Сведоци сте сами, али то је наша слика и немам шта да кажем него да још једном апелујем да се обилазе гробови наших предака и да се молимо за покој њихових душа - поручио је свештеник Арсић.

Свештеник Арсић је опијело упокојенима служио и на мјесту гдје су покопане кости погинулих српских војника у ратовима од 1912. до 1918. године, поред којих су и остаци погинулих француских војника.

Група Срба из сјеверне Митровице посјетила је јутрос гробове најмилијих и прислужила свијеће на православном гробљу у јужној Митровици које су протеклих деценија албански националисти у потпуности девастирали и тешко је пронаћи гробна мјеста.

Мара Утвић, која је на том гробљу сахранила четворомјесечну бебу, рекла је да је први пут умрла те 1980. године када је бебу изгубила, а онда 2010. када је затекла оскрнављено и сравњено гробно мјесто.

- Шта је беба од четири месеца могла да скриви некоме? Тешко је, много је тешко. Зато апелујем на наше и власти самопроглашеног Косова да дозволе да споменик детету вратим на место - рекла је она за "Косово онлајн".

Вјерници Српске православне цркве су, на задушнице, обишли гробове својих ближњих и у другим срединама на Косову и Метохији, гдје је то било безбједно и могуће.

Српска православна црква и вјерници обиљежавају данас Велике или Васкршње задушнице, као знак сјећања на све преминуле, када се посјећују гробља и прислужују свијеће на гробовима најближих и у храмовима.

Црква је прописала посебне дане - Задушнице, и то четири пута годишње.

Коментари 0
Повезане вијести
Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца
На данашњи дан почињен највећи покољ над Србима На данашњи дан почињен највећи покољ над Србима
Затражене хитне акције међународне заједнице ради заштите Срба Затражене хитне акције међународне заједнице ради заштите Срба
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    9h 10m
    8
  • Џудо савез Републике Српске: Редовна Скупштина 4. јуна на Јахорини
    23h 54m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    11h 41m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    9h 24m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    9h 16m
    0