Više srpskih grobova nego Srba u Prištini

09.03.2024. 13:51
0
IZVOR: srna.rs

Nekoliko desetina Srba obišlo je, povodom velikih zimskih Zadušnica, grobove svojih najmilijih na pravoslavnom groblju u Prištini, a sveštenik Prištinske pravoslavne parohije Staniša Arsić apelovao je ponovo na sve koji imaju srodnike sahranjene u tom gradu da dođu makar na Zadušnice i obiđu njihove grobove.

On je poručio da je tužno da na današnji dan na najvećem pravoslavnom groblju na Kosovu i Metohiji gotovo da nema nikoga i napomenuo da već šest godina nema organizovanog dolaska vjernika na Zadušnice u Prištinu.

- Svedoci ste sami, ali to je naša slika i nemam šta da kažem nego da još jednom apelujem da se obilaze grobovi naših predaka i da se molimo za pokoj njihovih duša - poručio je sveštenik Arsić.

Sveštenik Arsić je opijelo upokojenima služio i na mjestu gdje su pokopane kosti poginulih srpskih vojnika u ratovima od 1912. do 1918. godine, pored kojih su i ostaci poginulih francuskih vojnika.

Grupa Srba iz sjeverne Mitrovice posjetila je jutros grobove najmilijih i prislužila svijeće na pravoslavnom groblju u južnoj Mitrovici koje su proteklih decenija albanski nacionalisti u potpunosti devastirali i teško je pronaći grobna mjesta.

Mara Utvić, koja je na tom groblju sahranila četvoromjesečnu bebu, rekla je da je prvi put umrla te 1980. godine kada je bebu izgubila, a onda 2010. kada je zatekla oskrnavljeno i sravnjeno grobno mjesto.

- Šta je beba od četiri meseca mogla da skrivi nekome? Teško je, mnogo je teško. Zato apelujem na naše i vlasti samoproglašenog Kosova da dozvole da spomenik detetu vratim na mesto - rekla je ona za "Kosovo onlajn".

Vjernici Srpske pravoslavne crkve su, na zadušnice, obišli grobove svojih bližnjih i u drugim sredinama na Kosovu i Metohiji, gdje je to bilo bezbjedno i moguće.

Srpska pravoslavna crkva i vjernici obilježavaju danas Velike ili Vaskršnje zadušnice, kao znak sjećanja na sve preminule, kada se posjećuju groblja i prislužuju svijeće na grobovima najbližih i u hramovima.

Crkva je propisala posebne dane - Zadušnice, i to četiri puta godišnje.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dan kada je za odbranu Srpske Ilidže i srpskog naroda živote dalo 12 Ilidžanaca Dan kada je za odbranu Srpske Ilidže i srpskog naroda živote dalo 12 Ilidžanaca
Na današnji dan počinjen najveći pokolj nad Srbima Na današnji dan počinjen najveći pokolj nad Srbima
Zatražene hitne akcije međunarodne zajednice radi zaštite Srba Zatražene hitne akcije međunarodne zajednice radi zaštite Srba
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    17h 55m
    9
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    18h 9m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    18h 1m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    20h 26m
    0
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    8h 50m
    0