Виши привредни суд поништио одлуку за упис Туристичке организације Пале

21.11.2019. 10:01
0
ИЗВОР: Srpska.info

У општини Пале се мјесецима не смирују страсти око одлуке о оснивању нове туристичке организације, јер многи сматрају да није потребна зато што постоји Туристичка организација “Јахорина” из Источног Сарајева.

Подсјећамо да је прича о локалној туристичкој организацији почела у мају када је скупштинска већина одлучила да се оснује нова туристичка организација, док су се томе жустро успротивили опозиционари, али и челници ТО “Јахорина”.

Вјетар у леђа опозиционим одборницима, али и градској туристичкој организацији „Јахорина“, дао је је Виши привредни суд у Бањалуци који је укинуо Рјешење Окружног привредног суда у Источном Сарајеву, чиме је предмет враћен првостепеном органу.

Директор Туристичке организације „Јахорина“ Игор Тошић каже да је правда побиједила и да је ова одлука поменутог суда у Бањалуци пут за излаз из ситуације у којој се само збуњује јавност.

Тошић поставља питање због чега су потребне двије туристичке организације у Палама, јер је чињеница да градска Туристичка организација „Јахорина“ постоји од 1998. године и њено сједиште је од оснивања у Палама, те су сви запослени из Пала.

Слика

– Оснивање Туристичке организације општине Пале је спорно јер није у складу са Законом о локалној самоуправи, на шта смо ми упозорили на сједници Скупштине општине Пале 29. маја ове године, када је начелник општине Бошко Југовић, мимо закона, донио приједлог такве одлуке – каже Тошић у изјави за Српскаинфо.

Тошић каже да Закон о локалној самоуправи јасно дефинише надлежности између Града Источно Сарајево и општина у његовом саставу, те да је туризам надлежност повјена само градској Туристичкој организацији „Јахорина“.

Он истиче да се активности ТО „Јахорина“ у 90 одсто случајева односе на подручје општине Пале, односно планину Јахорину и Олимпијски центар „Јахорина“, који се већим дијелом налазе на територији општине Пале и гдје су сви запосленици ове туристичке организације становници Пала.

– Чињеница томе јесте и то што смо туристичкој организацији недавно дали назив „Јахорина“, која је покретач развоја туризма ове регије и сигурно цијеле Републике Српске. Тиме смо дали до знања на чему је фокус наше промоције. Наравно да се уз Јахорину промовише све остало што је у нашој надлежности, али она као примарна дестинација је „фабрика“ која запошљава огроман број људи и представља потенцијал за даље ширење и нова радна мјеста – истиче Тошић.

Он додаје да је предмет  враћен првостепеном органу.

– Надам се да ће на сљедећем рочишту бити донесена исправна одлука и да неће бити дозвољен упис у регистар општинске туристичке организације Пала и да ће тиме свима бити јасно да је одлука о њиховом оснивању донесена мимо закона – истиче Тошић.

Начелник општине Пале, Бошко Југовић је рекао је да је оснивање општинске ТО начин да се искористе туристички потенцијали који припадају територији општине Пале за промоцију ове локалне заједнице, те да неће одустати од те намјере.

Слика

– Овом одлуком Суда се предмет враћа на почетак и ми ћемо и даље инсистирати на томе да општина има своју туристичку организацију, а та прича ће вјероватно ићи и до Уставног суда – рекао је Југовић.

Он је додао да ће наставити да брани интересе општине Пале, те да је то његов примарни задатак, као начелника ове локалне заједнице.

Иако званично и правно не постоји, општинска туристичка организација у Палама има два радника, од којих је један директор, и који примају плату из буџета општине Пале.

Начелник општине истиче да је новац за плате запослених обезбијеђен релокацијом средстава са појединих буџетских позиција на рачун ТО Пале.

Ново рочиште

У Палама је на Скупштини одржаној 30. маја ове године донесена одлука о оснивању општинске Туристичке организације.

Одлуком Вишег привредног суда у Бањалуци предмет се поново враћа Окружном привредном суду у Источном Сарајеву на даље поступање, а судбина ТО “Пале” биће позната на сљедећем рочишту.

Коментари 0
Повезане вијести
Станишић прва, Ђоковић друга на Регионалном такмичењу из физикe Станишић прва, Ђоковић друга на Регионалном такмичењу из физикe
Крађа у Палама Крађа у Палама
Паљанка Наташа Павловић најбоља поентерка првенства БиХ Паљанка Наташа Павловић најбоља поентерка првенства БиХ
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    17h 33m
    0
  • Крађа у Палама
    15h 51m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    12h 18m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    15h 6m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    8h 27m
    0