Витамин Б6 помаже у борби против старења

27.08.2020. 19:56
0
ИЗВОР: stil.kurir.rs

Ако су раније жене могле само сањати да одложе старење, сада је то сасвим могуће ако се мало потрудите. Све је већ познато о својствима колагена против старења, али постоје и други лијекови који помажу у очувању младости.

Један такав лијек је витамин Б6 или пиридоксин. Једно од кључних својстава витамина је да катализује производњу женског хормона естрогена (једног од најважнијих хормона за љепоту и младост). Већ са око 30 година, његова природна производња у тијелу примјетно успорава, због чега кожа губи еластичност и природан сјај и појављују се прве боре. Снижени ниво естрогена изазива хронични пораст крвног притиска, дебљање, смањење брзине метаболизма, ослабљену когнитивну функцију (дистракција, лоше памћење, споре менталне реакције), крхкост костију и лоше држање. Наравно, постоји и хормонска терапија, али ово је прилично контроверзан и тежак процес који би се требало одвијати под строгим надзором љекара, мада се многи ендокринолози снажно противе уплитању у хормоналну позадину тијела, ако за то не постоје озбиљне индикације.

Осим што може да стимулише природну производњу естрогена, витамин Б6 нормализује "грађевинску" функцију тијела: подстиче регенерацију ћелија и штити их од оштећења. Уз то, има благотворан утицај на здравље кардиоваскуларног и нервног система и помаже у превенцији болести повезаних са старењем.

Гдје можемо да пронађемо витамин Б6?

Да би се избјегао дефицит витамина Б6 у организму, потребно је изградити правилну, уравнотежену исхрану. Већина пиридоксина налази се у пилетини, говедини и јајима, али ако сте на биљној исхрани, брокуле, карфиол, слатки кромпир и банане су одлични извори витамина. Поред тога, постоје додаци исхрани у којима се витамин Б6 обично комбинује са другим витаминима његове групе и у облику који је што лакши за асимилацију. Ако се одлучите на једноставнији пут и узмете витамински додатак, свакако се обратите љекару.

Коментари 0
Повезане вијести
Ојачајте имунитет у прелазном периоду Ојачајте имунитет у прелазном периоду
Шта је здравије - уље или свињска маст? Шта је здравије - уље или свињска маст?
Гојазност достигла размјере епидемије Гојазност достигла размјере епидемије
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    19h 1m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    19h 45m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    23h 50m
    0
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    9h 21m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    23h 54m
    2