Вјештачка интелигенција би владала боље од политичара?

25.03.2019. 16:04
0
ИЗВОР: Б92

Центар за управљање промјенама мадридског Универзитета спровео је анкету међу 2.576 становника Европске уније о њиховим ставовима у вези са технологијом, на коју су добили неке врло занимљиве одговоре.

На примјер, 70 одсто испитаника одговорило је да би технологија, ако се не стави под довољно квалитетан надзор, могла друштву да донесе више лошег него доброга.

Шездесет седам одсто Европљана каже да је регулација нових технологија, као што је вјештачка интелигенција, уз климатске промене, највећи изазов са којим се ЕУ овога тренутка суочава.

Око 56 одсто људи је изјавило да су забринути за будућност у којој би роботи могли да им узму посао, док њих 68 одсто брине чињеница да ће онлајн дружење замијенити директне контакте између људи.

Прилично занимљиве одговоре испитаници су дали и на питање да ли би били спремни да политичке одлуке у управљању државама дају у руке вјештачкој интелигенцији, радије него политичарима.

Највише позитивних одговора на ово питање дали су становници Холандије (43 одсто), а од земаља у којима је анкета спроведена за вјештачку интелигенцију најмање би били спремни Португалци (19 одсто).

У просјеку, сваки четврти Европљанин би подржао идеју да њиховом земљом, уместо политичара, управља неки систем вјештачке интелигенције.

Коментари 0
Повезане вијести
Амбасадори усвојили правила о вјештачкој интелигенцији Амбасадори усвојили правила о вјештачкој интелигенцији
Компаније „Мета“ и „IBM“ покренули алијансу за развој вјештачке интелигенције Компаније „Мета“ и „IBM“ покренули алијансу за развој вјештачке интелигенције
Вјештачка интелигенција „оживјела“ владаре из династије Немањић (ФОТО) Вјештачка интелигенција „оживјела“ владаре из династије Немањић (ФОТО)
Најчитаније
 • Преминуо Сретен Срето Петронић
  2h 49m
  0
 • "Краљица џепароша" поново у акцији
  9h 35m
  3
 • Прича о чича Срету Петронићу из Пала и његовој Хелени
  2h 52m
  0
 • Земљотрес јачине 2,8 степена на подручју Сарајева
  8h 34m
  0
 • Упозорење: Снажан циклон иде према региону, очекује се јако невријеме
  4h 1m
  0