Влада по узору на Бањалуку финансира бесплатне уџбенике

22.07.2021. 09:14
0
ИЗВОР: BUKA

Влада Републике Српске на данашњој сједници донијеће одлуку којом ће свим ученицима од првог до петог разреда бити обезбјеђени бесплатни уџбеници од школске 2021-2022 године, потврђено је у Влади Српске.

Влада је за уџбенике издвојила додатна два милиона марака што уз три милиона од раније којим се финансирају бесплатни уџбеници од првог до трећег разреда износи пет милиона.

Одлуком Владе сви ученици од првог до другог разреда и до сада су имали бесплатне уџбенике, а овом новом одлуком обухваћани су и основци трећег и четвртог разреда.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић јуче потписао Уговор о набавци уџбеника за ученике од 3. до 9. разреда, тако да ће све школе већ од 3. до 12. августа добити комплете уџбеника које ће подијелити ученицима до почетка школске године.

Министарство просвјете и културе Републике Српске, односно Влада Републике Српске обезбиједило је и за школску 2021/2022. годину бесплатне уџбенике за све ученике првог и другог разреда основне школе, затим за ученике побједнике републичких такмичења у школској 2020/2021. години, као и за све ученике од трећег до деветог разреда основних школа који су треће и наредно по рођењу дијете из породица са троје и више дјеце. Буџетом за 2021. годину за ову намјену предвиђена су средства у износсу од 3.000.000 КМ.

Према тренутним подацима, за школску 2021/2022. годину бесплатни уџбеници биће обезбијеђени за око 9.000 ученика првог и око 9.140 ученика другог разреда основних школа, док је укупно око 10.620 ученика који су треће или наредно дијете по реду рођења из породица са троје и више дјеце.

Подсјетимо да је грађанска иницијатива о бесплатним уџбеницима за основце у Републици Српској прихваћена у марту 2019. године Народној скупштини Републике Српске.

- Народна скупштина предлаже Влади Републике српске да у наредном периоду изради закон о бесплатним уџбеницима за ученике основних школа у Републици Српској - наводило се тада у закључцима НСРС.

Од тада се о овој иницијативи није даље причало у Скупштини или Влади Републике Српске све док Град Бањалука није одлучила да својим ђацима омогући уџбенике.

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за три дјечака Наш град богатији за три дјечака
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    15h 33m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    6h 31m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    14h 57m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    13h 12m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    14h 51m
    0