Влада Српску вуче у банкрот на терет општина

04.10.2020. 13:13
0
ИЗВОР: Kатера

Влада Републике Српске наставља негативне трендове општег економског управљања и стања у Републици Српској, док начелници општина прилично домаћински управљају буџетима рекао је начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић.

Он каже да је за разлику од Владе Републике Српске, којој је дозвољено готово неограничено задуживање, начелници општина имају ограничен ниво дуга којим успијевају да инвестирају и у инфраструктуру и у живот локалне заједнице.

Према његовим ријечима то је знак да је Републици Српској потребна финансијска децентрализација.

Наводи да се јавна потрошња и пред ове изборе повећава под изговором да је дошло до њеног релативно мањег учешћа у БДП. 

-Влада свој јавни дуг исказује на погрешан начин и ствара се привид ниске задужености, а најочигледнији примјер је неисказивање дуга здравства као јавног дуга уопште који износи једну милијарду марака или 10% БДП- појашњава Божовић. 

Наводи да, с друге стране, начелници општина с мањим или већим успјехом успијевају да одрже стабилно финансијско стање локалних заједница. 

-Збирно градови и општине у Републици Српској остварују у последње три године просјечно годишње 650 милиона КМ прихода,  уз учешће ефеката задужења свега око 70 милиона КМ. И док је Влади Републике Српске дозвољено готово неограничено задуживање, начелници општина имају ограничен ниво дуга којим успијевају да инвестирају и у инфраструктуру и у живот општине - рекао је Божовић.

Коментари 0
Повезане вијести
Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал! Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
Филм о доктору Лазићу – трајни подсјетник на хирурга "напаћеног српског народа" (ФОТО) Филм о доктору Лазићу – трајни подсјетник на хирурга "напаћеног српског народа" (ФОТО)
Божовић: Привредно позиционирани и у граду Источно Сарајево и у Српској Божовић: Привредно позиционирани и у граду Источно Сарајево и у Српској
Најчитаније
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    8h 32m
    0
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    18h 50m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    18h 56m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    18h 54m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    17h 45m
    0