Vlada Srpsku vuče u bankrot na teret opština

04.10.2020. 13:13
0
IZVOR: Katera

Vlada Republike Srpske nastavlja negativne trendove opšteg ekonomskog upravljanja i stanja u Republici Srpskoj, dok načelnici opština prilično domaćinski upravljaju budžetima rekao je načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović.

On kaže da je za razliku od Vlade Republike Srpske, kojoj je dozvoljeno gotovo neograničeno zaduživanje, načelnici opština imaju ograničen nivo duga kojim uspijevaju da investiraju i u infrastrukturu i u život lokalne zajednice.

Prema njegovim riječima to je znak da je Republici Srpskoj potrebna finansijska decentralizacija.

Navodi da se javna potrošnja i pred ove izbore povećava pod izgovorom da je došlo do njenog relativno manjeg učešća u BDP. 

-Vlada svoj javni dug iskazuje na pogrešan način i stvara se privid niske zaduženosti, a najočigledniji primjer je neiskazivanje duga zdravstva kao javnog duga uopšte koji iznosi jednu milijardu maraka ili 10% BDP- pojašnjava Božović. 

Navodi da, s druge strane, načelnici opština s manjim ili većim uspjehom uspijevaju da održe stabilno finansijsko stanje lokalnih zajednica. 

-Zbirno gradovi i opštine u Republici Srpskoj ostvaruju u poslednje tri godine prosječno godišnje 650 miliona KM prihoda,  uz učešće efekata zaduženja svega oko 70 miliona KM. I dok je Vladi Republike Srpske dozvoljeno gotovo neograničeno zaduživanje, načelnici opština imaju ograničen nivo duga kojim uspijevaju da investiraju i u infrastrukturu i u život opštine - rekao je Božović.

Komentari 0
Povezane vijesti
Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove
Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    6h 59m
    0
  • Slani mafini
    16h 20m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    18h 15m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    16h 9m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    10h 38m
    3