Војвода Путник на врху Канаде

02.12.2020. 15:19
0
ИЗВОР: НОВОСТИ

Хиљаде српских топонима постоји широм планете, један је посебно занимљив и необичан: Планина у Алберти 1918. “крштена” у част српском војсковођи. Путник је висок 2.940 метара.

Држава Канада, покрајина Алберта, стјеновити вијенац Кананаскис и на њему планина - Путник! Име је добила баш по српском војводи Радомиру Путнику. И тако су је назвали Канађани још 1918. године, одајући почаст начелнику Врховне команде српске војске у Првом свјетском рату.

По нашим знаменитим личностима и градовима, носе имена још хиљаде топонима у свијету. Чак су се и у свемиру “запатили” Срби, на Мјесецу постоји кратер назван по Милутину Миланковићу, једном од највећих климатолога и астронома 20. вијека. Наши топоними низали су се вијековима у географским картама широм планете, у Русији, Канади, Сјеверној Америци, па у 11 држава САД чак 18 заједница, три општине и девет природних атракција носи назив Београд. Српска дијаспора, ипак, посебно се поноси канадском планином Путник. Зато су Равногорски покрет из Калгарија, највећег града Алберте и група људи из сусједног Едмонтона, поставили 2012. године спомен-плочу, у подножју планине.

- Планина Путник названа је у знак вјечног сјећања на мушкарце и жене из савезничких оружаних снага у Србији и њиховог вође, војводе Радомира Путника (1847-1917) - исклесано је на спомен-плочи, на енглеском језику.

Србија је изгубила четвртину свог становништва, како припадника војске, тако и цивила за вријеме Првог свјетског рата (1914-1918). Ова жртва била је дио канадских и савезничких борби у Европи против три царевине у циљу заштите људских права и слободе човјечанства.

Спомен-плочу открио је један од најстаријих чланова Равногорског покрета у Калгарију Бранко Тумбас, а освјештао је Обрад Филиповић, парох српске цркве Свети Симеон Мироточиви у Калгарију. Српска заједница у том граду броји до 5.000 припадника и постављање спомен-плоче на Путнику, дио је активности неколико српских организација у представљању српске историје, традиције и културе.

- Планина је, иначе, део ланца стеновитих планина између канадских провинција Алберте и Британске Колумбије у планинском масиву Кананаскис и висока је 2.940 метара - каже проф. Добривоје Станојевић, са Факултета политичких наука.

Док иза већине других српских топонима по свијету стоји потреба наших досељеника да поставе знаке као успомене на своја родна мјеста и домовину, планина Путник је “крштена” у част побједама и значају војводе Путника у Првом свјетском рату. А то име је додијељено прије готово 100 година, одмах по завршетку рата.

Слика

Фото: Wikipedia, pokrenisrbiju

Како Станојевић каже, од сеоба под Арсенијем Чарнојевићем, када су се Срби склањали од турског угњетавања, па до посљедњих деценија и бијега од рата и потраге за бољим животом, Срби су носили дио своје културе, историје, па и топонима.

- У знак успомене на остављене родне крајеве “рађала” су се места са таквим именима у туђини - каже Станојевић.

Тако у Русији постоји град Панчево, у Америци су по Београду и Србији назване многе локације. А, постоје и случајеви, у складу са тезом “Срби, народ најстарији” и наше склоности да све што нам се учини да звучи као нека наша ријеч, одмах и повежемо са нама, иако то много пута није случај.

Своје националне трагове Срби су остављали широм Сјеверне Америке. Етнолог Маринел Мандреш из Колорада написала је студију “Српски топоними у Сјеверној Америци”, у којој тврди да највише симбола српства има у храмовима, али и на гробљима, у српским организацијама, америчким музејима и другим институцијама.

Национални музеј Тексаса чува у Хјустону слику првог српског досељеника Ђорђа Шагића, који се уселио 1815. године. У Колораду име Београд носи једна поштанска канцеларија, у Илиноису - град, основан 1822. године, а у Мејну - варош настала 1796. године. Кроз овај град тече и поток Белгрејд, а град окружују села Норт Белгрејд, Белгрејд Депот и Белгрејд Милс, а у близини се налазе и Белгрејд језера, једна од главних туристичких атракција ове државе.

Његош, Караџић, Пупин, Тесла...

Своје споменике у Америци имају српски великани Петар Петровић Његош, Вук Караџић, Михајло Пупин, Никола Тесла, владика Николај Велимировић, Дража Михаиловић, краљ Петар Други Карађорђевић и многи други национални прваци.

У част Николе Тесле Џон Тредвел је крајем 1897. године, име Тесла дао једном рударском граду у Калифорнији, а исто име од 1900. носи и један заселак у држави Западна Вирџинија.

Коментари 0
Повезане вијести
Сунце умире за пет милијарди година Сунце умире за пет милијарди година
Која генерација највише „дивља“ по путу? Која генерација највише „дивља“ по путу?
Жељко Обрадовић ушао у историју Евролиге Жељко Обрадовић ушао у историју Евролиге
Најчитаније
  • Петогодишњак се угушио чепом од сока
    20h 36m
    0
  • Упозорење метеоролога за вечерас и сутра
    19h 49m
    0
  • Након свађе суграђанину пуцао у главу
    2h 39m
    0
  • Априлска пензија 30. априла
    21h 57m
    3
  • “Случајна” грешка пуни касе трговаца
    22h 21m
    0