Возачи чим прођу обуку и добију папире иду у иностранство

04.09.2024. 10:32
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Иако је Спољнотрговинска комора БиХ позвала возаче да се до петка, 20. септембра, пријаве на програме почетног и периодичног стручног оспособљавања возача у међународном друмском превозу, наши саговорници истичу да је ово добар потез, али да неће дати резултате, те да ће им ово само олакшати запослење у иностранству.

Никола Грбић, предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт Републике Српске, каже да је овај потез Спољнотрговинске коморе БиХ јако похвалан, али истиче да "све је џаба", јер у садашњим условима у којима раде професионални возачи мало ко се одлучи да ради овај посао.

- Ми смо тражили као послодавци у неколико наврата да  школујемо возаче о свом трошку и да направимо споразум и уговор  да ће они бити у обавези да буду код нас барем пет- шест година - рекао је Грбић и додао да нико од професионалних возача не би пристао  на то.

Додао је да се то и неће десити све док се не ријеше проблеми на границама и граничним прелазима који су сада присутни.

- Док год  возачи буду чекали на границама два-три дана, неће нико да ради овај посао. Можете их платити и сувим златом, они неће то да раде - рекао је Грбић.

Како је рекао, чим професионални возачи добију потребне квалификације за међународни превоз, они одлазе у земље Европске уније.

- Они одлазе зато што су им бољи услови рада, нема чекања на границама, што је један од главних разлога што неће да раде код нас - истиче Грбић и додаје да они годинама муку муче са мањком радника.

- Нажалост, ми немамо довољно возача и нама фали велики број. Протеклих година, од 2019. па до данас, БиХ је напустило од 6.500 до 7.000 професионалних  возача и отишло у земље Европске уније - рекао је Грбић.

Сафудин Ченгић, предсједник Удружења за транспорт Привредне коморе ФБиХ, истиче за "Независне новине" да возачи који заврше ову обуку добију дозволу за међународни превоз.

- Ово је нешто што је потребно да би се могао вршити међународни пријевоз и путника и терета. Објективно ми не можемо имати возно особље, а да немају  потребне дозволе, али то аутоматски  значи да возач који испуни ове увјете је пожељан и за рад у иностранству - рекао је Ченгић.

Појашњава да се не може гарантовати да ће са овим сертификатима возачи остајати у БиХ, већ, како каже Ченгић, биће у  повољним условима да иду у иностранство.

Из Спољнотрговинске коморе БиХ истичу да су обавезе стицања почетне стручне оспособљености возача и полагања испита ослобођени возачи који посједују возачку дозволу категорија Д један, Д један плус Е, Д или Д плус Е, односно возачку дозволу која се признаје као идентична, издату најкасније до 10. септембра 2008. године.

- Такође, ове обавезе ослобођени су возачи који посједују возачку дозволу категорија Ц један, Ц један плус Е, Ц или Ц плус Е, односно возачку дозволу која се признаје као идентична, издату најкасније до 10. септембра 2009. Кандидатима који успјешно заврше овај програм издаје се потврда о стручној оспособљености, што је један од услова за стицање квалификационе картице возача - саопштено је из Коморе.

Истичу да су кандидати који похађају програм почетног стручног оспособљавања обавезни да полажу писмени испит, док се потврда о почетној стручној оспособљености возача издаје након успјешно положеног писменог испита и није преносива на друго лице.

- Кандидатима који похађају програм периодичног стручног оспособљавања издаје се потврда о стручној оспособљености након одслушане наставе. Посједовање потврде о стручној оспособљености возача један је од услова за стицање квалификационе картице возача - наводе из Коморе.

Обука се ће бити одржана крајем мјесеца у Бањалуци, Сарајеву, Тузли и Мостару.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Милош 04.09.2024. 20:03
    Него шта ће? Неће остати у БиХ да раде за Павгорд непријављени?
Повезане вијести
Кандидатимa треба више километара на магистрали Кандидатимa треба више километара на магистрали
Како са БиХ пасошима у Шенген од новембра Како са БиХ пасошима у Шенген од новембра
Просјечна плата у сусједној земљи скоро двоструко већа него код нас Просјечна плата у сусједној земљи скоро двоструко већа него код нас
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    7h 14m
    0
  • Слани мафини
    16h 35m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    18h 30m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    16h 24m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    10h 53m
    3