Vozači čim prođu obuku i dobiju papire idu u inostranstvo

04.09.2024. 10:32
1
IZVOR: nezavisne.com

Iako je Spoljnotrgovinska komora BiH pozvala vozače da se do petka, 20. septembra, prijave na programe početnog i periodičnog stručnog osposobljavanja vozača u međunarodnom drumskom prevozu, naši sagovornici ističu da je ovo dobar potez, ali da neće dati rezultate, te da će im ovo samo olakšati zaposlenje u inostranstvu.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske, kaže da je ovaj potez Spoljnotrgovinske komore BiH jako pohvalan, ali ističe da "sve je džaba", jer u sadašnjim uslovima u kojima rade profesionalni vozači malo ko se odluči da radi ovaj posao.

- Mi smo tražili kao poslodavci u nekoliko navrata da  školujemo vozače o svom trošku i da napravimo sporazum i ugovor  da će oni biti u obavezi da budu kod nas barem pet- šest godina - rekao je Grbić i dodao da niko od profesionalnih vozača ne bi pristao  na to.

Dodao je da se to i neće desiti sve dok se ne riješe problemi na granicama i graničnim prelazima koji su sada prisutni.

- Dok god  vozači budu čekali na granicama dva-tri dana, neće niko da radi ovaj posao. Možete ih platiti i suvim zlatom, oni neće to da rade - rekao je Grbić.

Kako je rekao, čim profesionalni vozači dobiju potrebne kvalifikacije za međunarodni prevoz, oni odlaze u zemlje Evropske unije.

- Oni odlaze zato što su im bolji uslovi rada, nema čekanja na granicama, što je jedan od glavnih razloga što neće da rade kod nas - ističe Grbić i dodaje da oni godinama muku muče sa manjkom radnika.

- Nažalost, mi nemamo dovoljno vozača i nama fali veliki broj. Proteklih godina, od 2019. pa do danas, BiH je napustilo od 6.500 do 7.000 profesionalnih  vozača i otišlo u zemlje Evropske unije - rekao je Grbić.

Safudin Čengić, predsjednik Udruženja za transport Privredne komore FBiH, ističe za "Nezavisne novine" da vozači koji završe ovu obuku dobiju dozvolu za međunarodni prevoz.

- Ovo je nešto što je potrebno da bi se mogao vršiti međunarodni prijevoz i putnika i tereta. Objektivno mi ne možemo imati vozno osoblje, a da nemaju  potrebne dozvole, ali to automatski  znači da vozač koji ispuni ove uvjete je poželjan i za rad u inostranstvu - rekao je Čengić.

Pojašnjava da se ne može garantovati da će sa ovim sertifikatima vozači ostajati u BiH, već, kako kaže Čengić, biće u  povoljnim uslovima da idu u inostranstvo.

Iz Spoljnotrgovinske komore BiH ističu da su obaveze sticanja početne stručne osposobljenosti vozača i polaganja ispita oslobođeni vozači koji posjeduju vozačku dozvolu kategorija D jedan, D jedan plus E, D ili D plus E, odnosno vozačku dozvolu koja se priznaje kao identična, izdatu najkasnije do 10. septembra 2008. godine.

- Takođe, ove obaveze oslobođeni su vozači koji posjeduju vozačku dozvolu kategorija C jedan, C jedan plus E, C ili C plus E, odnosno vozačku dozvolu koja se priznaje kao identična, izdatu najkasnije do 10. septembra 2009. Kandidatima koji uspješno završe ovaj program izdaje se potvrda o stručnoj osposobljenosti, što je jedan od uslova za sticanje kvalifikacione kartice vozača - saopšteno je iz Komore.

Ističu da su kandidati koji pohađaju program početnog stručnog osposobljavanja obavezni da polažu pismeni ispit, dok se potvrda o početnoj stručnoj osposobljenosti vozača izdaje nakon uspješno položenog pismenog ispita i nije prenosiva na drugo lice.

- Kandidatima koji pohađaju program periodičnog stručnog osposobljavanja izdaje se potvrda o stručnoj osposobljenosti nakon odslušane nastave. Posjedovanje potvrde o stručnoj osposobljenosti vozača jedan je od uslova za sticanje kvalifikacione kartice vozača - navode iz Komore.

Obuka se će biti održana krajem mjeseca u Banjaluci, Sarajevu, Tuzli i Mostaru.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Miloš 04.09.2024. 20:03
    Nego šta će? Neće ostati u BiH da rade za Pavgord neprijavljeni?
Povezane vijesti
Kandidatima treba više kilometara na magistrali Kandidatima treba više kilometara na magistrali
Kako sa BiH pasošima u Šengen od novembra Kako sa BiH pasošima u Šengen od novembra
Prosječna plata u susjednoj zemlji skoro dvostruko veća nego kod nas Prosječna plata u susjednoj zemlji skoro dvostruko veća nego kod nas
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    4h 24m
    0
  • Slani mafini
    13h 45m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    15h 40m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    13h 34m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    8h 3m
    3