Возачке испите пролазили и неписмени кандидати

11.10.2023. 09:07
5
ИЗВОР: srpskainfo.com

Разбијање криминалне групе на подручју зворничке регије само је кап у мору организованог криминала када је у питању фиктивно полагање возачких испита у Републици Српској, открива Српскаинфо.

Да је стање годинама катастрофално и да смо како оцјењују стручњаци, одавно дотакли само дно, говоре стравични подаци о броју погинулих на путевима у Републици Српској.

Истовремено, у току је највећа истрага Републичког јавног тужилаштва против осумњичених припадника организоване криминалне групе која је у источном дијелу Републике Српске стотинама кандидата на незаконит начин омогућила полагање возачких испита.

Уплетени и доктори

 

Стотине људи домогло се тако преко ноћи возачких дозвола, а да нису прошли ни љекарске прегледе, теоријску обуку, а ни онај најбитнији, практични дио.

На мети истражних органа, након хапшења и притварања осумњичених чланова комисија за полагање возачких испита, односно тестова о познавању прописа о сигурности саобраћаја, нашли су се и чланови Комисије за полагање прве помоћи на подручју зворничке регије, али и љекари који су издавали љекарска увјерења иако се кандидати никада нису ни појавили на прегледима.

О томе ко је све добио возачку дозволу у Републици Српској можда најбоље говори информација да су испити за неколико хиљада марака сређивани и неписменим кандидатима, те онима који нису ни говорили наш језик.

Начин рада на подручју Испитног центра у Зворнику вјероватно је идентичан ономе и у другим центрима у Републици Српској, али званична потврда о томе не постоји, јер у протеклим годинама није било ниједне озбиљније истраге.

Цјеновник

 

Зворник, Осмаци, Братунац, Власеница, као и општине на територији Тузланског кантона у Федерацији БиХ само су нека од мјеста са који су долазили повлаштени кандидати и добијали тестове са унапријед попуњеним тачним одговорима. Списак је, наравно, далеко дужи, јер су кандидати пријављивали фиктивне адресе на подручју ових општина, а све у циљу добијања возачких дозвола на незаконит начин.

Овакав начин полагања возачких испита кандидати су плаћали износима и до 4.000 КМ.

Тако је полагање фиктивног практичног дијела возачког испита коштао до 2.600 КМ или више, у зависности од категорије за коју би се кандидати одлучили.

За полагање тестова о познавању прописа о сигурности саобраћаја на путевима кандидати су осумњиченима плаћани 1.200 марака.

Размјере криминалних радњи Комисије за полагање возачких испита на подручју Зворника су, према наводима истражилаца, огромне, а током истраге прикупљен је велики број материјалних доказа међу којима су и снимљени разговори између осумњичених, открива одлично обавијештени извор Српскаинфо.

Добијали попуњене тестове

 

Додаје да је, током посебних истражних радњи и тајног снимања разговора осумњичених који су праћени мјесецима, забиљежено између осталог, да је великом броју кандидата на подручју Зворника и сусједних општина, као и Кантону Тузла, омогућено полагање возачких испита а да се кандидати нису физички ни појављивали на полагању теоријског, а ни практичног дијела.

– Поред тога, ти кандидати су полагали тестове прве помоћи, а да се нису морали појавити ни на том испиту. Већина кандидата је добила и љекарско увјерење а да се није ни појавила на љекарском прегледу, дио њих је био неписмен, а дио није ни говорио наш језик- открио је извор Српскаинфо.

Додаје како су кандидати за новац добијали и унапријед попуњене тестове са тачним одговорима.

Извор открива да је криминална група зарадила велике износе новца, а тачан износ требао би бити утврђен до краја истраге.

Ухапшени у акцији кодног назива “Алтер его” наводно су готово двије године на подручју више општина у Републици Српској, али и Федерације БиХ, дјеловали као организована криминална група и омогућавали кандидатима да без појављивања на испитима и практичном дијелу – вожњи, уз одговарајући новчани износ, дођу до возачких дозвола.

Коментари 5
  • Generic placeholder image
    Sve po zakonu 12.10.2023. 19:51
    Ni oni što polože "po zakonu" pojma nemaju!
  • Generic placeholder image
    Zloba 12.10.2023. 11:44
    Pa šta? Kao da to odavno nije opštepoznato pa se sad čudite... I u ostalim sferama je manje više isto...
  • Generic placeholder image
    Krcko 11.10.2023. 21:26
    I tako ti novopečeni vozači sa falš vozačim dozvolama, bez položenog teroijskog i praktičnog dijela obuke se lagano voe po cestama BiH i dalje. To što predstavljaju potencijalne ubice drugih vozača i pješaka nikog nije briga. Ove alavce iz Komisija oštro kazniti zatvorskim kaznama plus da im se oduzme nezakonito stečeni novac. Vozačima sa kupljenim vozačikim dozvolama pod hitno im poništiti i oduzeti, krivično goniti za prevare i zabraniti dalje polaganje vozačkih ispita.
  • Generic placeholder image
    Dragan 11.10.2023. 15:25
    Zakon o zaštiti i izradi vozački dozvola
  • Generic placeholder image
    Dragan 11.10.2023. 15:23
    Sve je dozvoljeno za kućne radinosti i pozdrav od Dragana tosica zakon koji je bio na svijetu najbolje cijene i kvalitete
Повезане вијести
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Српска богатија за 25 беба Српска богатија за 25 беба
Положила возачки из 961. покушаја (ВИДЕО) Положила возачки из 961. покушаја (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    16h 24m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    15h 19m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    10h 7m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    11h 13m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    19h 41m
    0