Vozačke ispite prolazili i nepismeni kandidati

11.10.2023. 09:07
5
IZVOR: srpskainfo.com

Razbijanje kriminalne grupe na području zvorničke regije samo je kap u moru organizovanog kriminala kada je u pitanju fiktivno polaganje vozačkih ispita u Republici Srpskoj, otkriva Srpskainfo.

Da je stanje godinama katastrofalno i da smo kako ocjenjuju stručnjaci, odavno dotakli samo dno, govore stravični podaci o broju poginulih na putevima u Republici Srpskoj.

Istovremeno, u toku je najveća istraga Republičkog javnog tužilaštva protiv osumnjičenih pripadnika organizovane kriminalne grupe koja je u istočnom dijelu Republike Srpske stotinama kandidata na nezakonit način omogućila polaganje vozačkih ispita.

Upleteni i doktori

 

Stotine ljudi domoglo se tako preko noći vozačkih dozvola, a da nisu prošli ni ljekarske preglede, teorijsku obuku, a ni onaj najbitniji, praktični dio.

Na meti istražnih organa, nakon hapšenja i pritvaranja osumnjičenih članova komisija za polaganje vozačkih ispita, odnosno testova o poznavanju propisa o sigurnosti saobraćaja, našli su se i članovi Komisije za polaganje prve pomoći na području zvorničke regije, ali i ljekari koji su izdavali ljekarska uvjerenja iako se kandidati nikada nisu ni pojavili na pregledima.

O tome ko je sve dobio vozačku dozvolu u Republici Srpskoj možda najbolje govori informacija da su ispiti za nekoliko hiljada maraka sređivani i nepismenim kandidatima, te onima koji nisu ni govorili naš jezik.

Način rada na području Ispitnog centra u Zvorniku vjerovatno je identičan onome i u drugim centrima u Republici Srpskoj, ali zvanična potvrda o tome ne postoji, jer u proteklim godinama nije bilo nijedne ozbiljnije istrage.

Cjenovnik

 

Zvornik, Osmaci, Bratunac, Vlasenica, kao i opštine na teritoriji Tuzlanskog kantona u Federaciji BiH samo su neka od mjesta sa koji su dolazili povlašteni kandidati i dobijali testove sa unaprijed popunjenim tačnim odgovorima. Spisak je, naravno, daleko duži, jer su kandidati prijavljivali fiktivne adrese na području ovih opština, a sve u cilju dobijanja vozačkih dozvola na nezakonit način.

Ovakav način polaganja vozačkih ispita kandidati su plaćali iznosima i do 4.000 KM.

Tako je polaganje fiktivnog praktičnog dijela vozačkog ispita koštao do 2.600 KM ili više, u zavisnosti od kategorije za koju bi se kandidati odlučili.

Za polaganje testova o poznavanju propisa o sigurnosti saobraćaja na putevima kandidati su osumnjičenima plaćani 1.200 maraka.

Razmjere kriminalnih radnji Komisije za polaganje vozačkih ispita na području Zvornika su, prema navodima istražilaca, ogromne, a tokom istrage prikupljen je veliki broj materijalnih dokaza među kojima su i snimljeni razgovori između osumnjičenih, otkriva odlično obaviješteni izvor Srpskainfo.

Dobijali popunjene testove

 

Dodaje da je, tokom posebnih istražnih radnji i tajnog snimanja razgovora osumnjičenih koji su praćeni mjesecima, zabilježeno između ostalog, da je velikom broju kandidata na području Zvornika i susjednih opština, kao i Kantonu Tuzla, omogućeno polaganje vozačkih ispita a da se kandidati nisu fizički ni pojavljivali na polaganju teorijskog, a ni praktičnog dijela.

– Pored toga, ti kandidati su polagali testove prve pomoći, a da se nisu morali pojaviti ni na tom ispitu. Većina kandidata je dobila i ljekarsko uvjerenje a da se nije ni pojavila na ljekarskom pregledu, dio njih je bio nepismen, a dio nije ni govorio naš jezik- otkrio je izvor Srpskainfo.

Dodaje kako su kandidati za novac dobijali i unaprijed popunjene testove sa tačnim odgovorima.

Izvor otkriva da je kriminalna grupa zaradila velike iznose novca, a tačan iznos trebao bi biti utvrđen do kraja istrage.

Uhapšeni u akciji kodnog naziva “Alter ego” navodno su gotovo dvije godine na području više opština u Republici Srpskoj, ali i Federacije BiH, djelovali kao organizovana kriminalna grupa i omogućavali kandidatima da bez pojavljivanja na ispitima i praktičnom dijelu – vožnji, uz odgovarajući novčani iznos, dođu do vozačkih dozvola.

Komentari 5
  • Generic placeholder image
    Sve po zakonu 12.10.2023. 19:51
    Ni oni što polože "po zakonu" pojma nemaju!
  • Generic placeholder image
    Zloba 12.10.2023. 11:44
    Pa šta? Kao da to odavno nije opštepoznato pa se sad čudite... I u ostalim sferama je manje više isto...
  • Generic placeholder image
    Krcko 11.10.2023. 21:26
    I tako ti novopečeni vozači sa falš vozačim dozvolama, bez položenog teroijskog i praktičnog dijela obuke se lagano voe po cestama BiH i dalje. To što predstavljaju potencijalne ubice drugih vozača i pješaka nikog nije briga. Ove alavce iz Komisija oštro kazniti zatvorskim kaznama plus da im se oduzme nezakonito stečeni novac. Vozačima sa kupljenim vozačikim dozvolama pod hitno im poništiti i oduzeti, krivično goniti za prevare i zabraniti dalje polaganje vozačkih ispita.
  • Generic placeholder image
    Dragan 11.10.2023. 15:25
    Zakon o zaštiti i izradi vozački dozvola
  • Generic placeholder image
    Dragan 11.10.2023. 15:23
    Sve je dozvoljeno za kućne radinosti i pozdrav od Dragana tosica zakon koji je bio na svijetu najbolje cijene i kvalitete
Povezane vijesti
Lov gazda sa Jadrana ne prestaje Lov gazda sa Jadrana ne prestaje
Manji prinosi dižu cijene voća Manji prinosi dižu cijene voća
Srpska bogatija za 24 bebe Srpska bogatija za 24 bebe
Najčitanije
  • Sahranjen naš dobri prota Vojo (FOTO)
    11h 13m
    1
  • Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
    13h 32m
    1
  • U saobraćajnoj nesreći poginulo dijete
    13h 59m
    0
  • Sahrana popa Žuće u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima
    16h 39m
    1
  • Pronađeno tijelo majke koja se sa djecom utopila u Bojani
    9h 20m
    0