Српској достављена заштитна опрема и реагенси

26.04.2020. 19:58
0
ИЗВОР: srpskainfo

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Затлер уручио је заштитну опрему и реагенсе Институту за јавно здравство Републике Српске у Бањалуци, а ова донација Европске уније вриједна је 150.000 КМ.

Затлер је опрему уручио вршиоцу дужности директора Института за јавно здравље Браниславу Зељковићу, а примопредаји је присуствовао и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

– Ово је важна донација и захвалан сам органима ЕУ, а и за помоћ амбасадора и за његово залагање. Ово је тек почетак онога што ћемо добити, као што су респиратори, рендген апарати и остало што је неопходно. Република Српска је загледана у ЕУ, везано за могућност подршке. ЕУ је одобрила значајан пакет помоћи за помоћ економији, који ће дијелом доћи и у Републику Српску. То је оно што нас чека и што ће бити и далеко изазовније можда него ови послови везано за медицински сектор. Али Република Српска није заборављена од ЕУ и то ће сигурно ојачати наше увјерење о неопходности европских интеграција и солидарности. Понекад ако и помислимо да ЕУ можда не стигне, ево сада смо свједоци да ЕУ помаже на вријеме и да треба да будемо захвални – поручио је Додик.

Слика

– Нико се не може сам изборити са овим подлим вирусом и срећан сам што можемо помоћи Републици Српској и БиХ. Управо смо испоручили важну медицинску опрему, маске, рукавице, 20.000 тестова. Више од 300 милиона евра је ЕУ издвојила укупно за БиХ, за помоћ у овој ситуацији. То је 250 милиона за макрофинансијску помоћ, 80 милиона за хитну медицинску помоћ и за помоћ малим предузећима. Новац није све, најважнија је солидарност, а БиХ је члан европске породице и биће и члан ЕУ. Хвала господину Додику што је са нама данас и могу рећи да ћемо наставити са нашом помоћи и ЕУ ће стати уз Републику Српску и БиХ – рекао је амбасадор Затлер након уручења донације.

У овом контингенту опреме је 20.000 тестова, 26.250 маски, 100.000 рукавица, 2.500 хируршких капа и 5.000 медицинских каљача.

– Помоћ ће бити за све здравствене установе које раде нон-стоп, и медицинске раднике који су истински хероји. Како бисмо све смјернице које дајемо могли спровести, неопходна је лична заштитна опрема коју смо данас и добили. Распоредићемо је по потребама установа – истиче Бранислав Зељковић.

Додик је оцијенио и да није добро што су у Федерацији БиХ власти напрасно одлучиле да укину локалне карантине и рекао да ће и Предсједништво БиХ у уторак дати свој став о томе.

Коментари 0
Повезане вијести
Омладински савјет „Источна Илиџа“ донирао два рачунара Основној школи „Алекса Шантић“ Омладински савјет „Источна Илиџа“ донирао два рачунара Основној школи „Алекса Шантић“
Црвена звезда донирала 50.000 евра народним кухињама на Космету Црвена звезда донирала 50.000 евра народним кухињама на Космету
Подијељени шпорети на чврсто гориво социјално угроженим породицама у Источној Илиџи (ФОТО) Подијељени шпорети на чврсто гориво социјално угроженим породицама у Источној Илиџи (ФОТО)
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    9h 28m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    9h 10m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    10h 4m
    3
  • Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ
    23h 45m
    0
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    6h 59m
    0