Srpskoj dostavljena zaštitna oprema i reagensi

26.04.2020. 19:58
0
IZVOR: srpskainfo

Šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler uručio je zaštitnu opremu i reagense Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske u Banjaluci, a ova donacija Evropske unije vrijedna je 150.000 KM.

Zatler je opremu uručio vršiocu dužnosti direktora Instituta za javno zdravlje Branislavu Zeljkoviću, a primopredaji je prisustvovao i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– Ovo je važna donacija i zahvalan sam organima EU, a i za pomoć ambasadora i za njegovo zalaganje. Ovo je tek početak onoga što ćemo dobiti, kao što su respiratori, rendgen aparati i ostalo što je neophodno. Republika Srpska je zagledana u EU, vezano za mogućnost podrške. EU je odobrila značajan paket pomoći za pomoć ekonomiji, koji će dijelom doći i u Republiku Srpsku. To je ono što nas čeka i što će biti i daleko izazovnije možda nego ovi poslovi vezano za medicinski sektor. Ali Republika Srpska nije zaboravljena od EU i to će sigurno ojačati naše uvjerenje o neophodnosti evropskih integracija i solidarnosti. Ponekad ako i pomislimo da EU možda ne stigne, evo sada smo svjedoci da EU pomaže na vrijeme i da treba da budemo zahvalni – poručio je Dodik.

Slika

– Niko se ne može sam izboriti sa ovim podlim virusom i srećan sam što možemo pomoći Republici Srpskoj i BiH. Upravo smo isporučili važnu medicinsku opremu, maske, rukavice, 20.000 testova. Više od 300 miliona evra je EU izdvojila ukupno za BiH, za pomoć u ovoj situaciji. To je 250 miliona za makrofinansijsku pomoć, 80 miliona za hitnu medicinsku pomoć i za pomoć malim preduzećima. Novac nije sve, najvažnija je solidarnost, a BiH je član evropske porodice i biće i član EU. Hvala gospodinu Dodiku što je sa nama danas i mogu reći da ćemo nastaviti sa našom pomoći i EU će stati uz Republiku Srpsku i BiH – rekao je ambasador Zatler nakon uručenja donacije.

U ovom kontingentu opreme je 20.000 testova, 26.250 maski, 100.000 rukavica, 2.500 hirurških kapa i 5.000 medicinskih kaljača.

– Pomoć će biti za sve zdravstvene ustanove koje rade non-stop, i medicinske radnike koji su istinski heroji. Kako bismo sve smjernice koje dajemo mogli sprovesti, neophodna je lična zaštitna oprema koju smo danas i dobili. Rasporedićemo je po potrebama ustanova – ističe Branislav Zeljković.

Dodik je ocijenio i da nije dobro što su u Federaciji BiH vlasti naprasno odlučile da ukinu lokalne karantine i rekao da će i Predsjedništvo BiH u utorak dati svoj stav o tome.

Komentari 0
Povezane vijesti
Porodilištu u Istočnom Sarajevu uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta Porodilištu u Istočnom Sarajevu uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta
Omladinski savjet „Istočna Ilidža“ donirao dva računara Osnovnoj školi „Aleksa Šantić“ Omladinski savjet „Istočna Ilidža“ donirao dva računara Osnovnoj školi „Aleksa Šantić“
Crvena zvezda donirala 50.000 evra narodnim kuhinjama na Kosmetu Crvena zvezda donirala 50.000 evra narodnim kuhinjama na Kosmetu
Najčitanije
  • U saobraćajnoj nezgodi na putu Podromanija - Sumbulovac teško povrijeđeno dijete
    8h 0m
    0
  • Sokolac: Uplatio novac, teretno motorno vozilo mu nije isporučeno
    8h 17m
    2
  • U toku uviđaj u stanu gdje su pronađena tijela žene i dvoje djece
    22h 54m
    0
  • Dušanov zakonik danas puni 675 godina
    8h 53m
    3
  • Nenad Marinković student generacije sa prosjekom 10,00
    7h 22m
    0