Вриједност пиралена у "Инцелу" 33.000 пута већа од дозвољене

13.12.2019. 09:59
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Вриједност пиралена на појединим мјестима у кругу "Инцела" износи и до 6.722,49 милиграма по килограму, резултати су најновије анализе коју је у октобру и новембру радила Еколошка инспекција града Бањалука, која нам је и потврдила ове резултате.

Уколико узмемо у обзир да је, према ријечима стручњака, дозвољена вриједност пиралена за ово подручје 0,2 милиграма по килограму, простом рачуницом видимо да је присуство канцерогеног уља на појединим мјестима у "Инцелу" и око 33.000 пута веће од дозвољеног.

-Резултати хемијске анализе су показали присуство пиралена у земљишту, које у појединим узорцима износи и до 6.722,49 милиграма по килограму, док у подземним водама и храни није утврђено његово присуство, због чега ће се понављати узорковање ради предострожности- казали су за "Независне" у Одјељењу за инспекцијске послове града Бањалука.

Како су навели, Еколошка инспекција је током октобра и новембра путем овлаштене куће извршила узимање 101 новог узорка земљишта ради хемијске анализе на пирален.

-Исто тако су извршена узимања пет узорака подземних вода из пијезометара, три узорка рибе, два узорка пилећег меса, један узорак поврћа, а осим тога и један узорак поврћа који је анализиран на тешке метале- појаснили су у Одјељењу.

Како кажу, осим ових анализа, код девет узорака земљишта, од поменутих 101, урађене су и хемијске анализе на полицикличне ароматичне угљоводонике, укупне нафтне угљоводонике и тешке метале.

Јанко Кецман, начелник Одјељења за инспекцијске послове града Бањалука, је, говорећи о даљим корацима које планирају предузети, за "Независне" рекао да је за 18. децембар планиран састанак са тимом експерата.

-Сада смо све податке обрадили и чекамо да то изнесемо пред тимом- истакао је Кецман.

Како је додао, град Бањалука је до сада урадио три мониторинга, те је први пут изузето осам, други 44, а трећи, најновији 101 узорак.

-Гранична вриједност пиралена за простор РС је 0,2 мг/кг, док је европска још мања и износи 0,02 м/кг- рекао је Кецман.

Подсјећања ради, приликом посљедњег састанка с експертима холандске фирме "Таув", који су ангажовани за рјешавање проблема земљишта загађеног пираленом у "Инцелу", представници Инспекције града Бањалука су били огорчени јер експерти ни након више од два мјесеца нису понудили конкретно рјешење за санацију тог земљишта, нити су изнијели податке о нивоу загађења у пословној зони.

Наиме, представници градске инспекције су истакли да уопште нису задовољни информацијама које је тада изнио Баудевајн Фоке, експерт холандске фирме "Таув".

Он је тада на скупу у пословној зони "Инцела" представио иницијални концептуални модел и анализе ризика за локацију бивше фабрике.

Инспектори су, међутим, навели да су информације превише уопштене.

Подсјетимо, након што је дошло до пожара и горења уља пирален у "Инцелу" у марту ове године, ангажована је Еколошка инспекција града Бањалука, која је обавила вјештачења и потврдила да је земљиште код енергане пуно пиралена и других тешких метала.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Први корак ка санацији земљишта у “Инцелу” Први корак ка санацији земљишта у “Инцелу”
Голић: Земљиште из "Инцела" ћемо извозити Голић: Земљиште из "Инцела" ћемо извозити
Најчитаније
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    11h 55m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    17h 10m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    6h 38m
    1
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    8h 38m
    3
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    14h 56m
    0