Vrijednost piralena u "Incelu" 33.000 puta veća od dozvoljene

13.12.2019. 09:59
0
IZVOR: nezavisne.com

Vrijednost piralena na pojedinim mjestima u krugu "Incela" iznosi i do 6.722,49 miligrama po kilogramu, rezultati su najnovije analize koju je u oktobru i novembru radila Ekološka inspekcija grada Banjaluka, koja nam je i potvrdila ove rezultate.

Ukoliko uzmemo u obzir da je, prema riječima stručnjaka, dozvoljena vrijednost piralena za ovo područje 0,2 miligrama po kilogramu, prostom računicom vidimo da je prisustvo kancerogenog ulja na pojedinim mjestima u "Incelu" i oko 33.000 puta veće od dozvoljenog.

-Rezultati hemijske analize su pokazali prisustvo piralena u zemljištu, koje u pojedinim uzorcima iznosi i do 6.722,49 miligrama po kilogramu, dok u podzemnim vodama i hrani nije utvrđeno njegovo prisustvo, zbog čega će se ponavljati uzorkovanje radi predostrožnosti- kazali su za "Nezavisne" u Odjeljenju za inspekcijske poslove grada Banjaluka.

Kako su naveli, Ekološka inspekcija je tokom oktobra i novembra putem ovlaštene kuće izvršila uzimanje 101 novog uzorka zemljišta radi hemijske analize na piralen.

-Isto tako su izvršena uzimanja pet uzoraka podzemnih voda iz pijezometara, tri uzorka ribe, dva uzorka pilećeg mesa, jedan uzorak povrća, a osim toga i jedan uzorak povrća koji je analiziran na teške metale- pojasnili su u Odjeljenju.

Kako kažu, osim ovih analiza, kod devet uzoraka zemljišta, od pomenutih 101, urađene su i hemijske analize na policiklične aromatične ugljovodonike, ukupne naftne ugljovodonike i teške metale.

Janko Kecman, načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove grada Banjaluka, je, govoreći o daljim koracima koje planiraju preduzeti, za "Nezavisne" rekao da je za 18. decembar planiran sastanak sa timom eksperata.

-Sada smo sve podatke obradili i čekamo da to iznesemo pred timom- istakao je Kecman.

Kako je dodao, grad Banjaluka je do sada uradio tri monitoringa, te je prvi put izuzeto osam, drugi 44, a treći, najnoviji 101 uzorak.

-Granična vrijednost piralena za prostor RS je 0,2 mg/kg, dok je evropska još manja i iznosi 0,02 m/kg- rekao je Kecman.

Podsjećanja radi, prilikom posljednjeg sastanka s ekspertima holandske firme "Tauv", koji su angažovani za rješavanje problema zemljišta zagađenog piralenom u "Incelu", predstavnici Inspekcije grada Banjaluka su bili ogorčeni jer eksperti ni nakon više od dva mjeseca nisu ponudili konkretno rješenje za sanaciju tog zemljišta, niti su iznijeli podatke o nivou zagađenja u poslovnoj zoni.

Naime, predstavnici gradske inspekcije su istakli da uopšte nisu zadovoljni informacijama koje je tada iznio Baudevajn Foke, ekspert holandske firme "Tauv".

On je tada na skupu u poslovnoj zoni "Incela" predstavio inicijalni konceptualni model i analize rizika za lokaciju bivše fabrike.

Inspektori su, međutim, naveli da su informacije previše uopštene.

Podsjetimo, nakon što je došlo do požara i gorenja ulja piralen u "Incelu" u martu ove godine, angažovana je Ekološka inspekcija grada Banjaluka, koja je obavila vještačenja i potvrdila da je zemljište kod energane puno piralena i drugih teških metala.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Prvi korak ka sanaciji zemljišta u “Incelu” Prvi korak ka sanaciji zemljišta u “Incelu”
Golić: Zemljište iz "Incela" ćemo izvoziti Golić: Zemljište iz "Incela" ćemo izvoziti
Najčitanije
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    14h 46m
    0
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    20h 1m
    0
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    9h 29m
    2
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    11h 29m
    3
  • Dvojac pao zbog krađe, u njihovim kućama pronađen arsenal oružja
    17h 47m
    0