За 91 км ауто-пута запослили 120 благајника и 40 вођа смјене

07.08.2021. 12:21
0
ИЗВОР: nezavisne.com

"Аутоцесте Федерације БиХ" добиле су негативно мишљење за финансијске извјештаје, а ревизори су нашли бројне незаконитости, између осталог запошљавања без конкурса, непродуктивност, милионе КМ које плаћају јер нису повукли кредитна средства, па до неправилног књижења чак 155 милиона КМ као прихода компаније.

Према рјешењу Пореске управе из јула 2016. године, утврђена је пореска обавеза по основу пореза на добит и пореза на доходак од самосталне и несамосталне дјелатности у износу од 45.414.618 КМ са припадајућим каматама. На то рјешење Друштво је поднијело жалбу коју је Федерално министарство финансија одбило. Против рјешења Федералног министарства финансија води се управни спор пред Кантоналним судом у Сарајеву. До датума ревизије управни спор није био окончан.

Ревизори су такође закључили да је за 91 километар ауто-цесте, закључно са 31. децембром 2020. године, у ЈП "Аутоцесте Федерације БиХ" запослено 120 благајника и 40 вођа смјене. Укупан годишњи трошак за њих износи 3,7 милиона КМ.

На један километар изграђене и у саобраћај пуштене ауто-цесте запослено је пет особа. Ревизија предузећа утврдила је да је то знатно изнад просјека европских оператора ауто-цеста.

Запошљавање радника континуирано се ради без провођења јавног оглашавања, а пријем у радни однос није вршен у складу са Законом о раду.

У компанији су на пословима за које се по систематизацији захтијева правни факултет, односно факултет друштвеног смјера, ангажована укупно 34 запослена. Упркос томе, "Аутоцесте" током цијеле године користе адвокатске услуге и за то плаћају накнаду - износи се крећу од 30.000 до 211.000 КМ.

Ово је тек дио неправилности које су у контроли финансијских извјештаја и пословања уочили ревизори Уреда за ревизију институција у ФБиХ.

Ревизори даље истичу да не могу потврдити ефикасност реализације пројеката јер нису активирани и стављени у употребу у складу с Планом активности на изградњи ауто-цеста и брзих цеста за 2020. годину.

- За завршену дионицу Зеница југ - Зеница сјевер у износу од 484.705.059 КМ није обезбијеђена употребна дозвола у складу са Законом о просторном планирању. Такођер, за ову дионицу, као и дионицу Свилај - Оџак, извршено је повећање првобитно потписаних уговора за грађење за укупно 42.357.128 еура. С обзиром на то да кредитна средства нису реализована у складу с Планом пословања и Планом активности на изградњи ауто-цеста и брзих цеста за 2020. годину, тендерска документација за поједине поступке није сачињена у складу са Законом о јавним набавкама, у циљу једнаког третмана и недискриминације потенцијалних понуђача- стоји у ревизорском извјештају.

Одбор за финансије и буџет Парламента Федерације БиХ већ у септембру би требало да расправља о овоме, а Хусеин Рошић (СДА), предсједник овог одбора, за "Независне новине" каже да није имао прилику видјети овај извјештај, али да ће, уколико се све ово покаже као тачно, тражити одговорност менаџмента.

Тврди да је и Колегијум мало одговоран јер битне тачке попут извјештаја Одбора који спроводи испитивање представника фирми које имају лоше ревизорске извјештаје стави међу задње тачке дневног реда, па се изгуби на крају интерес за расправу и оне прођу без коментара.

Анер Жуљевић, делегат у Дому народа и члан Одбора за саслушање институција које су лоше оцијенили ревизори, за "Независне новине" каже да је објективан проблем тумачења рачуноводствених стандарда када је у питању ЈП "Аутоцесте" јер се не зна шта је нешто што они књиже као властити приход у смислу наплате путарине и ово што долази од акциза на гориво.

Тврди да је проблем и у техничком мандату Владе ФБиХ када је у питању начин запошљавања, и то без конкурса.

-То вам је кад имате Владу која је ту заробљена без легитимитета, онда се свако понаша по систему анархије. И мени је овдје кључно Тужилаштво, које са своје стране не врши своју обавезу када је у питању политика, јер су код нас политичари постали 'свете краве' и они могу радити шта хоће и то је постало некажњиво, а ви ако украдете три метра дрва или бицикл добићете промптно од три до шест мјесеци затвора. Ревизорски извјештаји су показали да нам је анархија епидемијски експлодирала у свим институцијама- рекао је Жуљевић.

Коментари 0
Повезане вијести
Сарајевско ратиште 1992 - 1995 (Први дио) Сарајевско ратиште 1992 - 1995 (Први дио)
Познат узрок пожара на "Вихору" Познат узрок пожара на "Вихору"
Индекс економских слобода 2023 за Босну и Херцеговину Индекс економских слобода 2023 за Босну и Херцеговину
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    19h 20m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    20h 53m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    17h 19m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    19h 32m
    0
  • Партизан мијења име!
    10h 1m
    3