За један дан понуђено 1.100 радних мјеста у Бањалуци и Сарајеву

28.10.2019. 20:48
0
ИЗВОР: Srpska.info

Недавно су у истом дану одржани сајмови запошљавања у два највећа града у БиХ, Сарајеву и Бањалуци, на којима је око 170 привредних субјеката понудило више од 1.100 радних мјеста.

Најтражнији су били фабрички радници, али и креативци у области дизајна и ИТ сектора.

Заједничка црта оба сајма била је спремност послодаваца да се с потенцијалним радницима договарају о платама и условима рада, те изражена потреба за обукама и преквалификацијама.

Сајам запошљавања “БЛ 2019” у Бањалуци окупио је 50 привредних субјеката, који ус понудили око 350 радних мјеста из дрвопређивачаког, прехрамбеног и металског сектора, затим индустрије текстила, коже и обуће, услужних дјелатности, али и банкарског и здравственог сектора.

Директорка продаје Штамаприје “Атлантик ББ” Бојана Радић рекла је да траже раднике у процесу производње, на великим штампарским машинама, као и раднике у процесу дораде. Она је истакла да је компанија, због мањка радне снаге, спремна на договор о висини плате, као и на стварање могућности за напредовање у послу, које такође доноси и повишицу плате.

Бојан Драгишић из Креативне агенције “Плеј тим” Бањалука рекао је да је у креативној индустрији све већа потреба за радном снагом, те да се у агенцији труде да организују едукацију младих који имају креативни потенцијал.

– Тренутно смо у потрази за монтажером, графичким дизајнером, те кадром за видео-анимацију. Увијек смо расположени за нове људе, који су спремни да уче и стварају. Млади су код нас веома креативни, треба им  пружити прилику да свој потенцијал покажу и обликују – додао је Драгишић.

У Сарајеву је на сајму понуђено 800 нових радних мјеста, а незапослени су попунили више од 900 апликација за посао. На манифестацији је учествовало 120 послодаваца, углавном из области ИТ индустрије, туризма, старих заната и стартапа.

Током Сајма у Сарајеву су представљени и Клубови за тражење посла, активна мјера групног савјетовања, која је  уведена уз подршку плата, посао, сајам за запошљавање YEP – програма за запошљавање младих. Овом мјером је од њеног увођења обухваћено 1.400 младих жена и мушкараца од чега се њих 35 одсто запослило.

Коментари 0
Повезане вијести
Дневница у БиХ као сатница у Европи Дневница у БиХ као сатница у Европи
Да ли је реално да у Српској плата 2026. буде 1.000 евра? Да ли је реално да у Српској плата 2026. буде 1.000 евра?
Додик не може примати плату ни преко поште, ни преко благајне Додик не може примати плату ни преко поште, ни преко благајне
Најчитаније
 • Косовски новомученик отац Харитон
  23h 0m
  1
 • Одржан Сабор изворног пјевања
  12h 46m
  0
 • Преминуо млади голман репрезентације Црне Горе
  19h 7m
  0
 • Служен парастос за погинуле борце из Касиндола (ФОТО)
  20h 50m
  2
 • Шеховац: Хелез својим изјавама жели добити више гласова на локалним изборима
  18h 55m
  18