Za jedan dan ponuđeno 1.100 radnih mjesta u Banjaluci i Sarajevu

28.10.2019. 20:48
0
IZVOR: Srpska.info

Nedavno su u istom danu održani sajmovi zapošljavanja u dva najveća grada u BiH, Sarajevu i Banjaluci, na kojima je oko 170 privrednih subjekata ponudilo više od 1.100 radnih mjesta.

Najtražniji su bili fabrički radnici, ali i kreativci u oblasti dizajna i IT sektora.

Zajednička crta oba sajma bila je spremnost poslodavaca da se s potencijalnim radnicima dogovaraju o platama i uslovima rada, te izražena potreba za obukama i prekvalifikacijama.

Sajam zapošljavanja “BL 2019” u Banjaluci okupio je 50 privrednih subjekata, koji us ponudili oko 350 radnih mjesta iz drvopređivačakog, prehrambenog i metalskog sektora, zatim industrije tekstila, kože i obuće, uslužnih djelatnosti, ali i bankarskog i zdravstvenog sektora.

Direktorka prodaje Štamaprije “Atlantik BB” Bojana Radić rekla je da traže radnike u procesu proizvodnje, na velikim štamparskim mašinama, kao i radnike u procesu dorade. Ona je istakla da je kompanija, zbog manjka radne snage, spremna na dogovor o visini plate, kao i na stvaranje mogućnosti za napredovanje u poslu, koje takođe donosi i povišicu plate.

Bojan Dragišić iz Kreativne agencije “Plej tim” Banjaluka rekao je da je u kreativnoj industriji sve veća potreba za radnom snagom, te da se u agenciji trude da organizuju edukaciju mladih koji imaju kreativni potencijal.

– Trenutno smo u potrazi za montažerom, grafičkim dizajnerom, te kadrom za video-animaciju. Uvijek smo raspoloženi za nove ljude, koji su spremni da uče i stvaraju. Mladi su kod nas veoma kreativni, treba im  pružiti priliku da svoj potencijal pokažu i oblikuju – dodao je Dragišić.

U Sarajevu je na sajmu ponuđeno 800 novih radnih mjesta, a nezaposleni su popunili više od 900 aplikacija za posao. Na manifestaciji je učestvovalo 120 poslodavaca, uglavnom iz oblasti IT industrije, turizma, starih zanata i startapa.

Tokom Sajma u Sarajevu su predstavljeni i Klubovi za traženje posla, aktivna mjera grupnog savjetovanja, koja je  uvedena uz podršku plata, posao, sajam za zapošljavanje YEP – programa za zapošljavanje mladih. Ovom mjerom je od njenog uvođenja obuhvaćeno 1.400 mladih žena i muškaraca od čega se njih 35 odsto zaposlilo.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dodik ne može primati platu ni preko pošte, ni preko blagajne Dodik ne može primati platu ni preko pošte, ni preko blagajne
Banjalučaninu plata skoro milion maraka Banjalučaninu plata skoro milion maraka
Stojičić: Veće plate za prosvjetne radnike Stojičić: Veće plate za prosvjetne radnike
Najčitanije
  • Održane "Vaskršnje radosti", jedan od najljepših događaja u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    13h 5m
    0
  • Porodilištu u Istočnom Sarajevu uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta
    12h 21m
    0
  • Rodbina prislužila svijeće na "Novom Zejtinliku"
    9h 37m
    4
  • Čovjek iz BiH naletio na zmiju dugu više od metar i po (FOTO)
    7h 59m
    0
  • Danas Markovdan
    16h 47m
    0