За пар дана литар горива у Српској поскупљује за још седам фенинга

16.06.2022. 15:14
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Литар горива на бензинским пумпама већ за који дан ће поскупити, и то за седам фенинга у просјеку, чиме ће цијена бензина и дизела достићи 3,46 КМ.

Како кажу у Групацији за промет нафтом и нафтним дериварима при Привредној комори Српске, ова горива тренутно се, у просјеку, продају за 3,39 КМ по литру.

- Посљедње поскупљење дизела и бензина било је прије пар дана, и то за пет фенинга по литру. У порасту су улазне цијене, због чега је очекивати и повећање малопродајних цијена на бензинским пумпама - каже за Српскаинфо предсједник ове групације Драган Тришић.

Према његовим ријечима, рафинерије у окружењу су у овом мјесецу значајно повећале цијене према дистрибутерима, односно купцима.

- То је, свакако, утицало на то да цијене деривата на пумпама иду горе.  Поскупљења су неминовна наредних дана, а цијена литра ће отићи за око седам фенинга, док је за наредну седмицу, односно наредни период, тешко било шта прогнозирати. Најбитније је да је тржиште стабилно и да нема назнака да би могло да дође до прекида у снебдијевању - поручује Тришић.

Возачи сматрају да су поскупљења превршила сваку мјеру.

- Увелико се прича да је питање дана када ће литар у Српској и БиХ отићи на четири КМ, а по свему судећи, не гине нам тај сценарио, и то веома брзо. Можда су нека поскупљења и оправдана, али како то да нафташи никад не спустају цијене, чак и кад нафта у свијету значајно појефтињује. Ко би њима стао у крај - каже Миленко С. из Бањалуке.

Аутор: Маја Радоја

Коментари 0
Повезане вијести
Како живи просјечна млада породица у Српској Како живи просјечна млада породица у Српској
Вртоглаве цијене опреме за бебе: Просјечна колица 1.300, креветац и до 700 КМ Вртоглаве цијене опреме за бебе: Просјечна колица 1.300, креветац и до 700 КМ
Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто
Најчитаније
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    6h 13m
    0
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    16h 31m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    16h 37m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    16h 35m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    15h 26m
    0