За славску трпезу потребне двије плате

19.10.2023. 17:50
1
ИЗВОР: glassrpske.com

Сезона крсних слава полако се захуктава, а домаћини за припрему славске трпезе, било посне или мрсне, због поскупљења хране у просјеку ће морати издвојити двије најниже плате.

Према рачуници домаћина и заштитника права потрошача прослава ће бити доста скупља него ранијих година, с обзиром на то да су поједини производи скупљи и до 30 одсто.

Уз хљеб, жито и кољиво на мрсној трпези месо је незаобилазно. Килограм прасећег меса живе ваге креће се од шест до седам марака па је само за печење потребно око 300 марака. Они који се одлуче да послуже јагњетину мораће издвојити још више новца, будући да килограм живе ваге кошта до девет марака. Кад се томе додају незаобилазна супа, сарма, салате, колачи и остале ђаконије, уз разноврсно пиће, јасно је да ће домаћини у просјеку морати издвојити 1.400 марака, односно два минималца, који у Српској тренутно износи 700 марака.

Бањалучанка Марија Матић рекла је за “Глас Српске” да крајем мјесеца прослављају Лучиндан па су припреме већ у пуном јеку.

- Лани смо за славу потрошили око 1.000 марака, а свјесни смо да ће ове године бити потребно још најмање 300, 400. Све је скупље, али добро, слава је једном годишње, када нам дођу сви драги људи и родбина. То је посебан дан, тако да нам не падне као оптерећење него као задовољство - рекла је Матићева.

Слично је и на југу Српске. Милан Копривица слави Никољдан, који је традиционално посна слава. Како каже за “Глас Српске” није још почео да се припрема за славу, али зна шта га чека.

- Купимо рибу и све остало, срећа је па имамо своје вино и ракију, тако да сам ослобођен тих трошкова. Не жалимо за славу, али свјесни смо да ће отићи која марка више него лани - рекао је Копривица.

Предсједник бијељинског Удружења потрошача “Звоно” Јован Василић каже за “Глас” да ће припрема славе до сада бити убједљиво најскупља.

- Било да су посне или мрсне славе купци ће морати завући руку дубље у џеп. Све је скупље него лани, а вјерујем и да ће бити знатно скромније него ранијих година - рекао је Василић.

Предсједница Удружења “Оаза” из Требиња Недељка Илић каже да припрема славе у просјеку кошта око 1.500 марака.

И она сматра да нема велике разлике у припреми мрсне или посне славе, јер су ту негдје и цијене.

 - Риба није ништа јефтинија од меса, а колики ће трошкови бити осим од броја гостију зависи и од тога да ли домаћини нешто сами произведу - казала је Илићева.

Рибарнице

Из једне бањалучке рибарнице рекли су за “Глас Српске” да су цијене рибе око 30 одсто више него у овом периоду прошле године.

 - Највише се тражи пастрмка, која по килограму кошта 13 марака очишћена, док је очишћен шаран 17 марака. Купује се и морска риба, а све популарнији су бранцин и орада - казали су они.

Пише: Милош Васиљевић

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Mladen 19.10.2023. 18:08
    Pretvorise nam se slave u parade pijanstva i kica, ko ce vise ko ce bolje spremiti trpezu pa da se zdere i pije.
    Umjesto skromne hriscanske trpeze , molitve i Bogougodnog razgovora mi sada ugadzamo stomacima.
    A molitve nigdje, pomoci siromasnima I gladnima taj dan,odlaska na liturgiju, … a svestenici nasi stari cutolozi- cute, neka narod radi kako mu volja, neka kapne koja marka, bitno je da se slavi.
    I pitamo se zasto nema Bozijeg blagoslova na nama.
Повезане вијести
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Наш град богатији за три дјечака Наш град богатији за три дјечака
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    21h 55m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    22h 39m
    0
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    12h 15m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    1h 28m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    1h 22m
    0