Забрањен увоз 22 тоне меркантилног кромпира из Њемачке

18.10.2021. 14:49
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Републичка фитосанитарна инспекција је забранила увоз 22 тоне меркантилног кромпира поријеклом из Њемачке, у којем је утврђено присуство карантинског организма "Глободера росточиненсис".

Ова пошиљка меркантилног кромпира је девета у овој години за коју је републичка фитосанитарна инспекција забранила увоз, због присуства карантински штетног организма, саопштено је из Инспектората Републике Српске.

– По том основу забрањен је увоз за укупно 197 тона меркантилног кромпира. Ријеч је о четири пошиљке у количини од 87 тона поријеклом из Пољске, три пошиљке у количини од 66 тона поријеклом из Италије, једној пошиљци у количини од 22 тоне поријеклом из Мађарске и наведеној пошиљци из Њемачке. Такође, у овој години забрањен је увоз и пошиљке сјеменског кромпира поријеклом из Луксембурга, у количини од 10 тона, јер је код истог такође утврђено присуство штетног организма – наглашавају у Инспекторату Републике Српске.

Додају да присуство карантински штетног организма у меркантилном кромпиру који је био намијењен за даљу прераду, не представља ризик за здравље људи, али може изазвати озбиљну штету на усјевима многих других култура уколико дође у додир са њима.

– Карантински штетни организми представљају ризик за здравље биља и проузрокују обољења, те смањују приносе, због чега је управо меркантилни кромпир под посебним надзором инспекције – истичу у Инспекторату Републике Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Хрскави кромпир из рерне Хрскави кромпир из рерне
Издато 160 прекршајних налога у вриједности 250.000 КМ Издато 160 прекршајних налога у вриједности 250.000 КМ
Гламочки кромпир добија личну карту Гламочки кромпир добија личну карту
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    20h 54m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    22h 27m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    18h 53m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    21h 6m
    0
  • Партизан мијења име!
    11h 35m
    3