Зачепљен нос може изазвати главобољу, инфекције и упале

18.11.2019. 21:13
0
ИЗВОР: ljepotaizdravlje.ba

Након што су током прољећа и љета патили од алергије и зачепљеног носа, многима је ова “агонија” продужена током јесени и зиме, када дође сезона прехлада. Када је нос током већег дијела године пун секрета, то може да изазове главобољу, инфекције и упале, упозоравају стручњаци.

Др Светлана Ваљаревић, из службе за ОРЛ и максилофацијалну хирургију КБЦ “Земун”, каже да дисање на нос омогућава да у респираторне путеве доспије овлажен, исфилтриран и угријан ваздух.

-Путем рефлексних механизама, дисање на нос омогућава и оптимални рад срца и плућа. У случају када је нос запушен, дисање је плиће- каже др Ваљаревић.

Када се то деси, пацијент најпре осјећа тегобе у виду умора, поспаности, главобоље, појачане напетости.

-Када се дише на уста, слузница усне дупље и ждријела је суха и изиритирана, па су чешће инфекције и алергијске реакције, укључујући и астму- каже др Ваљаревић.

Према њеним ријечима, дисање на уста може да доведе и до болних пукотина на уснама. Због отока слузнице отежана је дренажа секрета из носних синуса па су честе акутне и хроничне упале синуса.

Неопходно је да се адекватном терапијом алергија што боље контролише.

-По организам је врло штетно када пацијент не може да дише на нос”, каже саговорница Новости и додаје: “Због тога се у спречавању честих прехлада савјетује сезонско вакцинисање против грипа. Битна је разноврсна исхрана, унос воћа и поврћа, бављење физичком активношћу, избјегавање боравка у загушљивом простору.

Коментари 0
Повезане вијести
Ријешите се главобоље уз природне намирнице Ријешите се главобоље уз природне намирнице
Зашто се будимо с главобољом и како се ријешити овог здравственог проблема? Зашто се будимо с главобољом и како се ријешити овог здравственог проблема?
Пацијенти добили инфекцију након операције у Болници „Србија“ Пацијенти добили инфекцију након операције у Болници „Србија“
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    5h 42m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    12h 48m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    11h 15m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    6h 57m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    13h 7m
    0