Zanimljive činjenice o Albertu Ajnštajnu

14.03.2021. 17:24
0
IZVOR: zanimljivostidana.com

U narednim redovima teksta donosimo vam zanimljivosti odnosno, listu zanimljivih činjenica o jednom od najpoznatijih naučnika i genija čovječanstva Albertu Ajnštajnu...

Albert Ajnštajn se smatra jednim od najznačajnih fizičara 20. vijeka. Rođen je u Ulmu njemačkom gradu 14.marta 1870 njegova strast je bila nauka.

Albert Ajnštajn je formulisao specijalnu i opštu teoriju relativnosti kojima je revolucionisao modernu fiziku. Pored toga, doprinio je napretku kvantne teorije i statističke mehanike.

Iako je najpoznatiji po teoriji relativnosti (posebno po (formuli) ekvivalenciji mase i energije E=mc²), Nobelova nagrada za fiziku mu je dodijeljena 1921. godine za objašnjenje fotoelektričnog efekta.

A sad...te nevjerovatne zanimljivosti vezane za Alberta Ajnštajna:

1. Kao dijete, Albert je sporo pričao i veoma sporo učio, jer je imao problema sa govorom. Tek u trećoj godini je normalno počeo da komunicira. Doktor Tomas Sovel je čak uveo i termin Ajnštajnov sindrom da opiše veoma pametne ljude koji kasnije propričaju.

2. Albert Ajnštajn je napustio srednju školu sa 15 godina. Iako je bio odličan u školi, nije volio stil discipline profesora u minhenskoj gimnaziji. Kako je rekao jedan njegov član porodice, odlučio je da ode iz Minhena i sve je uradio da bi to i ostvario.

3. Albert Ajnštajn je rođen sa glavom neuobičajenog oblika koja je bila prevelika u odnosu na ostatak njegovog tijela. To je u prvi mah uplašilo njegove roditelje, ali su na sreću njegove proporcije kasnije postale normalnije.

4. Ajnštajn se odrekao njemačkog državljanstva kada je imao 16 godina. Tokom čitavog svog života, Ajnštajn je prezirao nacionalizam i sebe je smatrao građaninom svijeta. Između 1896. i 1901. nije posjedovao nijedno državljanstvo, da bi tek na kraju tog perioda postao građanin Švajcarske.

5. Kada je Ajnštajn imao pet godina, otac mu je pokazao džepni kompas. Ajnštajn je bio oduševljen. Koja sila tjera malu iglu da pokaže određen pravac? Ovo pitanje mučilo je Ajnštajna u narednim godinama i zato je počeo da se bavi naukom.

6. Njegova majka koja je bila pijanistkinja, želila je da Albert krene njenim stopama. Ubrzo ga je upisala u muzičku školu, a Albert, iako u početku nije bio sklon muzici, na kraju je zavolio violinu zahvaljujući Mocartovim kompozicijama. Svirao ju je do kraja svog života.

7. Ajnštajn nije bio samo naučnik, već i pronalazač. Tokom života je imao oko 50 patenata, među kojima je bio i onaj za dizajn frižidera sa životnim vijekom od sto godina. 

8. U drugi brak je ušao sa svojom rođakom. Druga gospođa Ajnštajn, Elza, je bila Albertova sestra od tekte sa majčine strane. Interesantno je da su i njegov i njen otac takođe bili rođaci.

9. Obožavao je da puši lulu i smatrao je da ga to smiruje.

10. Njegova memorija je bila loša, zbog čega nije mogao da upamti brojeve telefona kao ni datume.

11. Najvažniji principi koje je Ajnštajn izumeo ili razvio su specijalna teorija relativnosti, teorija relativnosti, fitoelektrični efekat, objedinjena teorija polja. Predmet njegovog istraživanja su bile i kapilarne sile, kosmologija, gravitacioni talasi, stimulisana emisija zračenja.

12. Ajnštajn je uživao da odgovara na pisma djece.

13. Ako si se nekad razočarao jer nisi ostvario uspjeh koji si planirao, nemoj da misliš da je tu kraj i da su ti sve lađe potonule. Albert Ajnštajn je nakon jednog neuspjeha pokušao opet. Najprije se prijavio u švajcarsku federalnu politehničku školu. Prošao je matematički i naučni odsjek prijemnog ispita – što je i bilo očekivano. Međutim, to se ne može reći za društvene nauke, uključujući istoriju, jezike i geografiju. Zbog ovog malog kiksa nije izgubio vjeru u sebe, aplicirao je ponovo i nakon godinu dana je primljen. Vidiš kako poraz može da podstakne na još bolji rezultat? Prema tome, budi uporan!

14. Ono čemu se ja najviše divim kod tvoje umjetnosti jeste tvoja univerzalnost. Ne kažeš ni riječ, a cio svijet te razumije, rekao je Albert Ajnštajn Čarliju Čaplinu kad su se upoznali 1930-ih godina na šta mu je Čaplin odgovorio: Istina. Ali tvoja slava je još veća. Cijeli svijet ti se divi, čak i kad ne razumije ni riječ onoga što kažeš.

15. Ajnštajn je u mladosti bio poznat po izlivima bijesa, a jednom prilikom je u trenutku frustracije čak gađao svog učitelja stolicom.

16. Ajnštajn se oženio jedinom ženom koja je prisustvovala istim predavanjima fizike. Radi se, naravno, o našoj Milevi Marić , a njih dvoje su se upoznali tokom studiranja na Saveznom politehničkom institutu u Cirihu. Mileva je i sama bila talentovana za nauku, ali je sa osnivanjem porodice sa Albertom, prestala da se njome bavi.

17. Dan kada je prvi predsjednik Izraela Hajm Vajcman preminuo, 9. novembra 1952. godine, Ajnštana su pitali da postane drugi predsjednik ove zemlje. Tada, sedamdesettrogodišnji naučnik odbio je ovu ponudu.

18. Po dolasku Hitlera na vlast, Ajnštajn je napustio Berlin i preselio se u Sjedinjene Američke Države. Vjerovatno si učio u školi da Hitler nije baš volio ljude koji nisu dijelili iste vrijednosti kao i on. Zbog malo slobodnijeg pogleda na svijet, Ajnštajna je FBI špijunirao čak 22 godine. Agenti su bilježili sve njegove pozive, otvarali njegovu poštu kako bi otkrili da li je sovjetski špijun. Koliko su bili aktivni u svom poslu svjedoči i činjenica da je nakon smrti ovog slavnog fizičara njegov dosije imao nevjerovatnih 1.800 stranica.

19. Haim Vajcman je zamolio Alberta Ajnštajna da vodi mladu naciju Izraela. Iako je Ajnštajn odbio da bude predsjednik, nastavio je da gaji simpatije prema ovoj zemlji.

20. Ajnštajn nije volio čarape i kad god je mogao, izbjegavao je da ih nosi. On je posebno bio zadovoljan činjenicom da ih nije imao na svojim nogama tokom predavanja na Oksfordu tridesetih godina prošlog vijeka.

21. Mileva je rodila prvo dijete 1902, kada ona i Albert još nisu bili u braku. Za postojanje djevojčice Lizerl saznalo se tek 1987, kada je kolekcija Ajnštajnovih pisama došla u ruke šire javnosti. O njenoj sudbini se ne zna praktično ništa. Za sada su aktuelne dvije teorije. Po prvoj, ona je umrla neposredno po rođenju, dok druga pretpostavlja da ju je mladi par dao na usvajanje.

22. Ajnštajn nikada nije naučio da pliva, ali je obožavao brodove i jedrenje.

23. Ajnštajnov prepoznatljiv izgled raščupanog naučnika bio je posljedica njegove lijenosti i navike da se ne češlja. Pored toga, nije volio da nosi čarape, jer su mu smetale rupe koje mogu nastati na njima.

24. Ajnštajn je umro 1955. godine od pucanja krvnih sudova u mozgu. Uprkos njegovim željama da se poslije smrti njegovo tijelo kremira, dogodio se bizaran incident. Patolog s Prinstona Tomas Harvi, suprotno Ajnštajnovim željama, izvadio je njegov mozak.

25. Sa Milevom je imao i dva sina, od kojih je jednom Eduardu Ajnštajnu bila dijagnostikovana šizofrenija. I Ajnštajn i njegov drugi sin Hans su vjerovali da je liječenje pogoršalo Eduardovo stanje.

26. Imao je ljubavnu aferu sa ruskom špijunkom. Ajnštajnova pastorka Margot ga je 1935. upoznala sa Margaritom Konenkovom, s kojom je ubrzo ušao u ljubavnu vezu. Postoje indicije da je ona bila ruska špijunka, ali istoričari još nisu sigurni da li je to stvarno istina.

27. Dvije decenije pošto je objavio Teoriju relativiteta, Ajnštajn je izmislio frižider bez mogućnosti da otrovni gas koji je tada bio sastavni dio ovog kućnog aparata iscuri. Ovi frižideri počeli su da se prodaju 1930., ali su ih kasnije zamijenili oni freonski.

28. Sva njegova otkrića su došla zahvaljujući njegovoj vizualizaciji i razmišljanju, a ne laboratorijskim eksperimentima.

29. Šminker Stjuart Friborn je modelovao Jodu po uzoru na sopstveno lice, ali je kasnije priznao da je dodao malo oči Alberta Ajnštajna i njegove bore za mudar izgled. Spilberg je majstora za specijalne efekte Karla Rambladija zamolio da u lik E.T. ubaci malo Hemingveja, malo Karla Sandburga i Ajnštajna u oči vanzemaljca.

30. Ajnštajn je podržavao borbu za prava crnaca u SAD. Budući da je napustio Njemačku 1933. godine kako bi izbjegao nacistički progon, on je bio posebno osjetljiv na diskriminaciju koju je primijetio u svojoj novoj domovini.

31. Njegova istraživanja i poznata formula E=mc2 pomogla su u pravljenju atomske bombe. Ajnštajn je kasnije zažalio zbog ovoga i izjavio: da sam znao da Nijemci neće uspjeti u pravljenju atomske bombe, ne bih ništa uradio.

32. Sebe je smatrao agnostikom, a ne ateistom.

33. Ajnštajn i Haim Vajcman su putovali u Ameriku 1921. godine, gdje ih je u Bijeloj kući dočekao predsjednik Voren Harding. Naredne godine je Albert sa Elzom otišao na putovanje po Japanu, na kojem je posjetio i Kolombo, Singapur, Hong Kong i Šangaj.

34. Ajnštajnove teorije su relevantnije nego što mislite. One igraju veliku ulogu u GPS sistemu, ali i čine osnovu svih nuklearnih tehnologija.

35. Albert nije imao svoj auto, a nikada nije ni naučio da vozi.

36. Ajnštajnov omiljeni naučnik bio je Galileo Galilej.

37. Ajnštajnove oči se čuvaju i dan danas u jednom sefu u Njujorku.

Komentari 0
Povezane vijesti
Elektrotehnički fakultet otvorio izložbu u čast Mileve Marić Ajnštajn Elektrotehnički fakultet otvorio izložbu u čast Mileve Marić Ajnštajn
Mileva Marić i Albert Ajnštajn - ko je bio biser, a ko školjka Mileva Marić i Albert Ajnštajn - ko je bio biser, a ko školjka
Mileva Marić Ajnštajn – 145 godina od rođenja naučnice Mileva Marić Ajnštajn – 145 godina od rođenja naučnice
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    9h 32m
    8
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    12h 3m
    0
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    9h 46m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    9h 38m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    1h 53m
    0