Запослени у институцијама БиХ протестују због плате

20.09.2021. 13:38
0
ИЗВОР: СРНА

Самостални синдикат државних службеника и запослених у институцијама БиХ одржао је протест испред зграде Парламентарне скупштине БиХ у Сарајеву због неусвајања буџета институција БиХ и непотписивања колективног уговора.

Предсједник Самосталног синдиката Салих Карчић рекао је да је још прије двије године Савјету министара достављен колективни уговор, али да се нико није изјаснио о томе, као и да не постоји комуникација са послодавцем.

-Да имамо колективни уговор, не би се причало о буџету, јер би били обавезни да га усвоје- рекао је Карчић.

Он каже да им је непотписивањем колективног уговора "угрожена егзистенција", те додаје да је основица за обрачун плате која износи 475 КМ "дискриминишућа".

Карчић је навео да запослени у заједничким институцијама у БиХ већ 10 година немају никаквог повећања плата.

-На нивоу ентитета плате су повећане и у ових 10 година је направљена велика разлика између земље и ентитета- истакао је Карчић.

Он је додао да ће протести бити организовани "све док се ситуација не побољша".

Коментари 0
Повезане вијести
Предложена једнократна помоћ од 500 КМ за запослене у институцијама БиХ (ФОТО) Предложена једнократна помоћ од 500 КМ за запослене у институцијама БиХ (ФОТО)
Представнички дом усвојио измјене Закона о платама упослених у институцијама БиХ Представнички дом усвојио измјене Закона о платама упослених у институцијама БиХ
Шаровић: Ваљда такву одлуку доноси Влада или скупштина Српске Шаровић: Ваљда такву одлуку доноси Влада или скупштина Српске
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    22h 16m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    11h 29m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    11h 0m
    1
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    11h 23m
    0
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    7h 16m
    0