Зашто је анксиозност честа током јесени?

13.10.2022. 17:45
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Стручњаци кажу да неки узроци анксиозности могу да буду због почетка нове школске године, посла након одмора или могућег жаљења због непостизања жељених циљева током љета. Промјене у исхрани, свакодневна вјежба и повећано излагање дневном свјетлу су начини на које људи могу да минимизирају ефекте јесење анксиозности.

- Јесења анксиозност је тенденција да људи пате од анксиозности и лошег расположења током јесењих мјесеци. За разлику од друге анксиозности, често не постоји очигледан спољашњи окидач и има тенденцију да се понавља сваке године. Међутим, ако се то дешава сваке године, образац ће постати очигледан и могу да се предузму кораци да се то спријечи - рекла је др Клер Морисон за Хеалтхлине.

- Један од узрока је смањење сунчеве свјетлости, што доводи до пада нивоа серотонина. Овај важан хормон утиче на расположење, апетит и обрасце спавања. Такође постоји повећање хормона мелатонина, због чега се неко осећа поспано и депресивно- објаснила је Морисон.

Шта можете да урадите?

Више свјетла

Почните тако што ћете да проводите више времена на отвореном да бисте максимално искористили сунчеву свјетлост. Морисон предлаже да устанете рано да бисте уживали у јутарњем сунцу.

- Ако је потребно, идите раније у кревет како бисте себи помогли у борби против умора и поспаности током дана - савјетује Клер, пише Хеалтхлине.

Свакодвневно вежбање

Морисон предлаже свакодневно вјежбање најмање 30 минута.

- Када се врело љетње вријеме смири, јесен је одлично вријеме за уживање на отвореном, па га максимално искористите у дугим шетњама. Вјежбање је кључно за све проблеме у менталном здрављу – поручује Морисон.

Преобликујте свој поглед

Умјесто да повезује јесен са негативним искуствима, покушајте да гледате другачије.

Људи су веома фокусирани на губитак. У овом случају, губитак сунчеве свјетлости и боравак напољу, па покушајте да размислите шта можете да урадите унутра. Умјесто да мислите: "Хладно је и заглавићу се унутра", покушајте да мислите да вам је лијепо да сједите у кући. Један од начина да то урадите је да промијените окружење у свом дому и учините га удобним, топлим ћебетом или јастуцима јесењих боја.

Коментари 0
Повезане вијести
Чај од кестена: Јесењи плод за љековити напитак Чај од кестена: Јесењи плод за љековити напитак
Стигла јесен Стигла јесен
Стиже јесен Стиже јесен
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    9h 57m
    0
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    1h 5m
    1
  • Снијег поново забијелио БиХ
    22h 18m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    3h 48m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    21h 6m
    0