Зашто је авионска карта јефтинија ако је купите шест мјесеци раније?

03.04.2024. 21:00
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Куповина авионске карте дан прије летења скупља је од куповине шест мјесеци раније. Код странаца, како „CNN“ наводи, такси је скупљи у 17.00 часова, него у 20.00.

Ово су тактике повец́ања цијена које су толико укоријењене у искуству потрошача, да их је тешко примјетити или многе једноставно није брига. Ипак у ери вјештачке интелигенције, повећање цијена, или "динамичко одређивање цијена", за оне у послу – постаје све чешћи алат који помаже компанијама да повећају своје марже и, у теорији, дају попуст купцима када је потражња ниска.

Купци то не виде увијек на тај начин, наравно, и то је створило озбиљну ПР главобољу за предузећа. Страна компанија Венди је прошли месец на крају одустала од коментара о својим динамичким плановима цијена након што су потрошачи били огорчени због идеје да "журба за вечером поскупи ваш хамбургер".

“Венди неће примијенити повећање цијена. Никада није био наш план да подигнемо цијене када нас купци највише посјећују - рекао је портпарол тада.

ЈetBlue је ове недјеље званично увео динамичне цијене за чекиране торбе, које ће сада коштати 35 до 50 долара у зависности од тога када летите, пише Јордан Валински. Али изгледа да је промјена примењена за неке летаче прије објаве, и наравно, људи су били љути због тога.

У међувремену, Амазон користи податке у реалном времену за прилагођавање цијена сваких неколико минута и чини се да нико није превише узнемирен због тога.

Зашто се онда скок цијена осјећа као таква превара?

Како истраживања приказују, људи су једноставно уморни. Иако се инфлација охладила, цијене остају високе, а то је барем дјелимично зато што корпорације држе цијене на "високој позицији".

Такође, одједном "бакшиш" постаје мјера за пристојност, те се многи осјећају лоше ако не поступе у складу са "правилима", а ипак, мало по мало, и све више новца одлази из џепа, преноси „CNN“.

Коментари 0
Повезане вијести
На аеродрому откривена врећа са змијама у панталонама путника На аеродрому откривена врећа са змијама у панталонама путника
Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута
Окончана драма на аеродрому у Москви: Приведена путница која је пријетила бомбом Окончана драма на аеродрому у Москви: Приведена путница која је пријетила бомбом
Најчитаније
 • Мајевичко ратиште 1992-1995. године
  9h 12m
  0
 • На Нишићима обиљежено 150 година постојања храма Светих апостола Петра и Павла (ФОТО)
  23h 29m
  14
 • Дјечак (10) погођен из ваздушне пушке у парку
  22h 26m
  0
 • Познато стање дјечака који је упуцан док се играо у парку
  7h 46m
  2
 • Шеховац: Истражити колико је живих чија су имена уклесана у Поточарима
  6h 20m
  16