Зашто сматрате да треба зауставити градњу МХЕ на Касиндолској ријеци?

02.06.2021. 14:51
2
ИЗВОР: Катера

Већ неколико мјесеци неформална група “Стоп изградњи мХЕ на Касиндолској ријеци” и остали грађани окупљени око исте идеје, воде истрајну борбу у намјери да зауставе изградњу три мини хидроелектране на Касиндолској ријеци.

У настојању да истрају у својој борби организују грађанске иницијативе, потписују петиције, саопштавају, упозоравају на неправилности, на евидентно лошем стање флоре и фауне на подручју око ове ријеке, али и на пријетњу за животну средину и здравље.

Подсјећамо, у септембру 2020. године Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске издало је Рјешења којима се обнављају еколошка дозволе за изградњу малих хидроелектрана ‘’Подивич’’, ‘’Слапи’’ и ‘’Самар’, упркос евидентно лошем стању животне средине на терену.

Наведене три МХЕ уопште нису предвиђене Просторним планом града Источно Сарајево, односно оне су у Просторном плану за Републику Српску предвиђене само на територији општине Трново, али не и на територији општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево.

У подизању свијети о важности ове теме портал Катера је покренуо анкету и питамо вас: 

 

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Mirko 04.06.2021. 16:16
    Mora vam biti jasno da je na mjestima gdje su do sad izgradjene mini hidroelektrane sirom Republike Srpske mrtva priroda. Investitori su na tim mjestima potoke, rjecice i rijeke gurnuli u cijevi i samo oni i onaj ko im je dao imaju funansisku korist. Od vodozahvata do tehnicke zgrade NEMA VODE, NEMA RIJEKE, NEMA ZIVOTA. Postoje ukopane cijevi i neuredjen vodotok kao svjedok bahatosti i bezobzirnosti aktuelne vlasti.
  • Generic placeholder image
    Dodo 02.06.2021. 18:41
    Sva četiri razloga su tačna, nažalost. Tri MHE hoće na onu malu napaćenu riječicu... Sramota je kakva ministarstva imamo!
Повезане вијести
Тужбе за наводну клевету против активисткиња из Источног Сарајева због борбе за очување ријеке Касиндолке Тужбе за наводну клевету против активисткиња из Источног Сарајева због борбе за очување ри...
Потписан Уговор о извођењу радова на изградњи фекалне канализације у Касиндолу Потписан Уговор о извођењу радова на изградњи фекалне канализације у Касиндолу
Отворена изложба фотографија о борби за очување Касиндолске ријеке (ФОТО) Отворена изложба фотографија о борби за очување Касиндолске ријеке (ФОТО)
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    10h 12m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    8h 56m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    3h 41m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    21h 23m
    0
  • У Неуму упецан најопаснији морски пас Јадрана
    23h 42m
    0