Zašto smatrate da treba zaustaviti gradnju MHE na Kasindolskoj rijeci?

02.06.2021. 14:51
2
IZVOR: Katera

Već nekoliko mjeseci neformalna grupa “Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci” i ostali građani okupljeni oko iste ideje, vode istrajnu borbu u namjeri da zaustave izgradnju tri mini hidroelektrane na Kasindolskoj rijeci.

U nastojanju da istraju u svojoj borbi organizuju građanske inicijative, potpisuju peticije, saopštavaju, upozoravaju na nepravilnosti, na evidentno lošem stanje flore i faune na području oko ove rijeke, ali i na prijetnju za životnu sredinu i zdravlje.

Podsjećamo, u septembru 2020. godine Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske izdalo je Rješenja kojima se obnavljaju ekološka dozvole za izgradnju malih hidroelektrana ‘’Podivič’’, ‘’Slapi’’ i ‘’Samar’, uprkos evidentno lošem stanju životne sredine na terenu.

Navedene tri MHE uopšte nisu predviđene Prostornim planom grada Istočno Sarajevo, odnosno one su u Prostornom planu za Republiku Srpsku predviđene samo na teritoriji opštine Trnovo, ali ne i na teritoriji opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

U podizanju svijeti o važnosti ove teme portal Katera je pokrenuo anketu i pitamo vas: 

 

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Mirko 04.06.2021. 16:16
    Mora vam biti jasno da je na mjestima gdje su do sad izgradjene mini hidroelektrane sirom Republike Srpske mrtva priroda. Investitori su na tim mjestima potoke, rjecice i rijeke gurnuli u cijevi i samo oni i onaj ko im je dao imaju funansisku korist. Od vodozahvata do tehnicke zgrade NEMA VODE, NEMA RIJEKE, NEMA ZIVOTA. Postoje ukopane cijevi i neuredjen vodotok kao svjedok bahatosti i bezobzirnosti aktuelne vlasti.
  • Generic placeholder image
    Dodo 02.06.2021. 18:41
    Sva četiri razloga su tačna, nažalost. Tri MHE hoće na onu malu napaćenu riječicu... Sramota je kakva ministarstva imamo!
Povezane vijesti
Tužbe za navodnu klevetu protiv aktivistkinja iz Istočnog Sarajeva zbog borbe za očuvanje rijeke Kasindolke Tužbe za navodnu klevetu protiv aktivistkinja iz Istočnog Sarajeva zbog borbe za očuvanje ri...
Potpisan Ugovor o izvođenju radova na izgradnji fekalne kanalizacije u Kasindolu Potpisan Ugovor o izvođenju radova na izgradnji fekalne kanalizacije u Kasindolu
Otvorena izložba fotografija o borbi za očuvanje Kasindolske rijeke (FOTO) Otvorena izložba fotografija o borbi za očuvanje Kasindolske rijeke (FOTO)
Najčitanije
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    22h 33m
    1
  • Partizan mijenja ime!
    15h 15m
    4
  • Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
    19h 48m
    0
  • Uhapšen Gruzijac zbog pljačke dva miliona maraka u Banjaluci
    17h 22m
    2
  • Kako je stradao mitropolit Petar Zimonjić
    23h 7m
    3