Затражен притвор за ухапшене због талачке кризе у Рудом

18.06.2023. 21:15
0
ИЗВОР: srna.rs

Окружно јавно тужилаштво у Источном Сарајеву, Подручна канцеларија у Вишеграду, поднијело је данас вишеградском Основном суду приједлог за одређивање притвора против четири лица која су ухапшена због талачке кризе у Рудом 16. јуна.

Притвор је затражен за лица чији су иницијали А.В, А.М, Н.О. и Б.Д која се сумњиче да су починила кривична дјела спречавање службеног лица у вршењу службене дужности, протиправно лишење слободе и недозвољена производња и промет оружја или експлозивних материја, саопштено је из Окружног јавног тужилаштва у Источном Сарајеву.

Тужилаштво је затражило одређивање притвора због опасности да ће осумњичени боравком на слободи имати прилику и утицати на свједоке, те уништити, сакрити, измијенити доказе или трагове важне за кривични поступак.

Притвор је затражен и због бојазни да ће осумњичени, ако се нађу на слободи, поновити исто кривично дјело или починити друго кривично дјело.

Мушкарац А.В. сумњичи се да је починио кривично дјело спречавање службеног лица у вршењу службене дужности, протиправно лишење слободе и кривично дјело недозвољена производња и промет оружја или експлозивних материја, док се А.М, Н.О. и Б.Д. сумњиче да су извршили кривично дјело протиправно лишење слободе.

Ова лица се сумњиче да су у петак, 16. јуна, око 8.00 часова у кругу приватног предузећа за прераду меса "Два брата" у Рудом, у власништву А.В, пријетњом да ће употријебити силу заједнички спријечили у вршењу дужности службенике судске полиције чији су иницијали П.П. и П.Б.

П.П. и П.Б. су службеним возилом дошли у двориште предузећа "Два брата" које је ограђено жицом, а осумњичени су уз пријетњу да ће их убити или тешко повриједити спријечили да изврше наредбу Основног суда у Вишеграду за довођење осумњиченог А.В. пред Основни суд у Вишеграду тог дана у 9.00 часова.

Након спречавања судских полицајаца П.П. и П.Б. да предузму службену радњу по наредби суда, њима је противправно одузета и ограничена слобода кретања.

Након што је им је првоосумјичени А.В. рекао да не могу никуд изаћи, по његовом наређењу је А.М. закључао улазну капију и ограду објекта прикључио на електро-напонску мрежу.

А.В. је потом, како се наводи, пријетио да ће пустити струју ако судски полицајци крену да изађу из круга његовог предузећа.

Првоосумњичени А.В. се након извјесног времена удаљио са мјеста догађаја у непознатом правцу, док су другоосумњичени А.М, трећеосумњичени Н.О. и четвртоосумњичени Б.Д. наставили са ограничењем слободе кретања судским полицајцима тако што нису скинули електро-напојни кабл са ограде предузећа и омогућили им да изађу из дворишта предузећа.

У саопштењу се додаје да су се они оглушили о законита наређења овлаштених службених лица да пусте судске полицајце и заједнички наставили са противправним лишењем слободе кретања судским полицајцима до доласка јединице Жандармерије из Фоче, која их је ослободила уз употребу силе.

У предузећу за прераду меса у власништву А.В. пронађено је војно оружје "застава", модел "М-57", са припадајућим оквирима без муниције, чије држање грађанима није дозвољено.

Коментари 0
Повезане вијести
Активан хуманитарни број 1412 за малог Вукашина – Будимо хумани! Активан хуманитарни број 1412 за малог Вукашина – Будимо хумани!
Борбе код Вишеграда и Рудог 1993. године Борбе код Вишеграда и Рудог 1993. године
Затворена једина банка у Рудом, грађани огорчени (ВИДЕО) Затворена једина банка у Рудом, грађани огорчени (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    1h 13m
    7
  • Радник пао са стуба и погинуо
    19h 35m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    20h 50m
    1
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    16h 43m
    0
  • Скупштина Џудо савеза Српске без кворума
    19h 49m
    1