Затворено Свјетско првенство у рафтингу, Чеси са највише медаља

02.06.2022. 09:07
0
ИЗВОР: radiofoca.com

Додјелом медаља и пехара за побједнике у укупном пласману у Фочи је званично затворено Свјетско првенство у рафтингу, које је у  протеклих седам дана на Врбасу у Бањалуци и Тари у Фочи окупило око 400 такмичара из 22 државе, распоређених у више од 60 тимова.

Предсједник Свјетске рафтинг федерације Џозеф Вилис Џонс оцијенио је да је Свјетско рафтинг првенство организовано на завидном нивоу, те да је највећа побједа само окупљање најбољих рафтинг тимова послије двије године пандемије корона.

-Ми смо једна велика породица, дуго нисмо имали прилику да се видимо и окупимо, лијепо је што смо сви ту. Што се тиче самог првенства, ријека Тара је изузетно лијепа, није превише дивља и задовољава све услове за организацију такмичења. Са свим учесницима сам разговарао и они су одушевљени. Од свих сам чуо да би жељели да се врате овдје као туристи-рекао је Џонс.

Између осталих, медаље најбољима уручио је и амбасадор САД-а у БиХ Мајкл Марфи који је истако да су на рафтинг шампионату учествовала два америчка тима, која у БиХ први пут бораве.

-Нису освојили прве медаље, али могу рећи да су то младе жене које ће када оду одавде бити одлични амбасадори и које ће говорити све најљепше ствари о БиХ. Говориће о љепотама ријека које су видјели, о топлини људи и то је управо она врста интеракције која је потребна да повезује људе из САД-а и БиХ-рекао је Марфи.

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, који је званично затворио првенство, рекао је да је организација Свјетског првенства у рафтингу доказ да је Република Српска спремна за велике свјетске догађаје.

- Видљиво је да је ријека Врбас дочекала такмичаре из 22 земље, а да их ријека Тара испраћа. Република Српска потврђује да је мјесто окупљања спортиста, гдје се може вредновати напредак и спортски резултати. Вриједни спортски радници, како индувидуално, тако и савези и ентитетска министарства били су подршка развоја спорта у Српској и треба похвалити напоре институција Републике Српске да се она афирмише и развија - рекао је Кошарац.

Захваливши свима који су учествовали у организацији Свјетског рафтинг првенства, начелник општине Фоча Милан Вукадиновић изразио је наду да ће се најбољи свјетски рафтери у Фочу вратити као туристи са својим породицама.

-Са својом природом Фоча има много тога да понуди у туризму. Прије свега рафтинг ријеком Таром, Национални парк „Сутјеска“ и Пјешчане пирамиде. Сматрам да Фоча располаже са најозбиљнијим туристичким потенцијалом у Републици Српској и БиХ-рекао је Вукадиновић.

Коначан пласман

Најбољи свјетски рафтери такмичили су се у двије омладинске категорије, сениорској и категорији ветерана, у конкуренцији мушкараца и жена.

Екипе Бразила у конкуренцији сениора и Чешке у конкуренцији сениорки шампиони су свијета.

Коментари 0
Повезане вијести
Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића
Часно и храбро војевање фочанских бригада Часно и храбро војевање фочанских бригада
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    23h 40m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    21h 9m
    1
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    11h 35m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    15h 23m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    20h 27m
    1