Због грипа могућа обустава наставе у Српској

21.02.2020. 19:04
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Од основних школа у Републици Српској затражени су подаци о броју ђака који изостају због грипа, на основу којих надлежни треба да процијене да ли ће доћи до евентуалног прекида наставе у школама.

Ову информацију је у петак потврдила и Наталија Тривић, министарка просвјете и културе РС, која каже да је затражила од свих основних школа у РС податке о броју ученика који изостају с наставе због грипа, те да ће те податке чим их добије прослиједити Институту за јавно здравство РС.

-Они су мјеродавни да донесу препоруку о евентуалном обустављању наставе на основу добијених података - рекла је Тривићева.

Мирослав Попржен, предсједник Актива директора основних школа бањалучке регије, рекао је да је укупно одсуство ученика с ове регије у претходних 20 дана било 17,6 одсто, те да он сматра да ситуација није алармантна да би се обуставила настава, али да ће о томе одлучити надлежне службе.

-Надлежно министарство нам је тражило податке о одсуству ученика у претходних двадесетак дана, односно проценат ученика који су били одсутни у том периоду три и више дана, што је показатељ да се ради о грипу. Одсуство ученика варира од школе до школе, а с подручја које покрива бањалучки актив процентуално је највише било одсуства у Основној школи 'Бранко Ћопић' - чак 38 одсто, затим ОШ 'Милан Ракић' у Карановцу 34 одсто и ОШ 'Иван Горан Ковачић' 32 одсто - каже Попржен.

Он истиче да је било и одјељења у којима је велики број ученика одсуствовао, јер су вируси и грип прелазни, па је и логично да ће ако закачи неког у једном одјељењу ту и бити више одсутних ученика.

Сања Муњиза, предсједница Актива директора основних школа Приједор, каже да велики број ученика одсуствује управо због вироза, те да то траје већ 15 дана.

-Одсуство ученика варира од школе до школе, све зависи од одјељења до одјељења. Имају одјељења која су преполовљена, а има и оних гдје фали и много више ученика - рекла је Муњиза.

Додала је да је ресорно министарство у четвртак тражило податке од школа у вези с тренутним стањем изостанака ученика, што су они уредно и доставили.

Коментари 0
Повезане вијести
Приведене 233 особе због диловања дроге у школама Приведене 233 особе због диловања дроге у школама
Од септембра 150 полицајаца у школама Српске Од септембра 150 полицајаца у школама Српске
У Српској смањен број уписаних ученика/ца за 14.000 за десет година У Српској смањен број уписаних ученика/ца за 14.000 за десет година
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    23h 26m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    12h 39m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    12h 10m
    2
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    12h 33m
    0
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    8h 26m
    0