Због неиздавања фискалних рачуна инспектори изрекли 2,3 милиона КМ казни

02.02.2020. 12:21
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Инспектори Пореске управе РС су прошле године урадили укупно 3.663 контроле евидентирања промета преко фискалних каса, а због утврђених неправилности издали су 1.725 прекршајних налога на укупан износ казне од 2.353.990 КМ, саопштила је Пореска управа РС.

Истовремено су за 371 пореског обвезника изрекли мјеру привремене забране обављања дјелатности у трајању од 15 и 30 дана.

– Највише објеката је због неиздавања фискалних рачуна у 2019. години привремено затворено на територији коју покрива највећи Подручни центар Пореске управе РС у Бањалуци, и то укупно 104 објекта, а укупно је обављено 1.008 контрола, те је изречено више од 620.000 КМ казни због утврђених прекршаја – кажу у Пореској управи.

Годишњи подаци показују и да су на територији ПЦ Добој привремено затворена 54 објекта, на подручју ПЦ Приједор 51, затим на подручју ПЦ Бијељина 50, ПЦ Зворник 41, ПЦ Источно Сарајево 37, а на територији ПЦ Требиње су у 2019. години привремено затворена 34 објекта на период од 15 или 30 дана.

Износ изречених казни у прошлој години је, истичу, двоструко већи у односу на 2018. годину, а истовремено је мање изречених мјера привремене забране обављања дјелатности. У односу на годину прије, у прошлој години је било и више контрола евидентирања промета преко фискалних каса, а издато је и више прекршајних налога.

– Измјенама и допунама Закона о фискалним касама, које су на снази од 17. јула прошле године, прописане су строжије казне за непоштовање одредби тог закона, па су новчане казне вишеструко повећане. Такође, прописано је и да уколико порески обвезник код којег је утврђен прекршај у року од 72 сата пореском инспектору достави доказ о уплати изречене новчане казне, неће му бити изречена и мјера забране обављања дјелатности у трајању од 30 дана. Дакле, казне су повећане само у дијелу који се односи на неевидентирање промета преко фискалних каса и неиздавање рачуна, док остале казне за, на примјер неслање дневних извјештаја, сервисну књигу итд, нису повећаване већ су остале као у претходном Закону о фискалним касама – објашњавају из Пореске управе.

Инспектори ће контроле евидентирања промета преко фискалних каса континуирано радити и у 2020. години, а биће настављене и промотивне активности на подизању свијести грађана о значају узимања фискалног рачуна.

Коментари 0
Повезане вијести
Открива имена ухапшених инспектора Пореске управе Српске Открива имена ухапшених инспектора Пореске управе Српске
У ратама враћају дуг тежак 374,66 милиона У ратама враћају дуг тежак 374,66 милиона
За ове дјелатности у Српској нису потребне фискалне касе За ове дјелатности у Српској нису потребне фискалне касе
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    18h 7m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    17h 2m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    11h 50m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    12h 56m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    21h 24m
    0