Здравствени радници у знак протеста окренули леђа премијерки Белгије

17.05.2020. 19:39
0
ИЗВОР: Nezavisne

Премијерка Белгије Софи Вилмес јуче је имала непријатан дочек приликом службене посјете болници у Бриселу, након што су здравствени радници у знак протеста окренули леђа док је она поред њих пролазила у службеном аутомобилу.

"The Brussels Times" пише да је ријеч о болници "Saint Peter" (Свети Петар) која је заправо све вријеме била главна током пандемије вируса корона у којој се особље борило да пружи потребну медицинску помоћ свим пацијентима зараженим вирусом корона. Први белгијски пацијент Филипе Соубри лијечен је у њој након повратка из кинеског Вухана гдје је и започела пандемија.

Како је растао број заражених и остале болнице су се прикључиле лијечењу пацијената, а премијерка Вилмес јуче је била у планираној посјети болници "Saint Peter" у Бриселу, као и болници "Делта" у Аудергхему, међутим, то је био први пут да је посјетила ове установе откако се вирус корона појавио у Белгији.

- Посјете болницама "Делта" и "Saint Peter" били су од изузетне важности прије свега због сусрета и дијалога медицинског особља и мене. Здравствена ситуација, ментално здравље, вредновање посла, као и финансирање здравствене заштите, само су неке од тема о којима смо расправљали - написала је на "Твитер" профилу премијерка Вилмес.

Међутим, дијалог с медицинским сестрама и другим запосленицима дјеловао је потпуно другачије током њеног доласка. Када је њен аутомобил пролазио поред болнице "Saint Peter" и кренуо према улазу, здравствени радници су у два реда стајали на том мјесту, али окренути леђима, а неки од посматрача су то објаснили као срамотан потез.

Ипак, представници запослених касније су казали како је управо медицинско особље разочарано владиним поступањем с пандемијом поготово када је ријеч о управљању кризом и опхођењу према здравству генерално при чему се, између осталог, мисли на ниске плате, недостатак особља, као и на смањење буџета намијењеног овој дјелатности.

Такође су незадовољно покушајем владе да запосли неквалификовано особље које би требало пружити медицинску услугу пацијентима, умјесто да се ангажују људи из струке.

Филипе Лерој, генерални директор болнице "Saint Peter" трудећи се поправити ситуацију казао је како је посјета премијерке веома значајна.

- Медицински радници су били суочени с мноштвом емоција. Уморни су и у појединим тренуцима јако нервозни због свега што се издешавало и вјерујем да је то резултирало онаквим поступком -  казао је Лерој.

У међувремену гласноговорник канцеларије премијерке  казао је да је "циљ владе да управља кризом, а не да је додатно отежа те да је због тога некада неопходно донијети тешке одлуке".

Коментари 0
Повезане вијести
У понедјељак велики протестни скуп Срба у Косовској Митровици У понедјељак велики протестни скуп Срба у Косовској Митровици
Радници "Орла" поново се буне, неће Савића (ВИДЕО) Радници "Орла" поново се буне, неће Савића (ВИДЕО)
Смијењем директор “Орла”, Влада поставила новог Смијењем директор “Орла”, Влада поставила новог
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    21h 18m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    22h 51m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    19h 17m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    21h 30m
    0
  • Партизан мијења име!
    11h 59m
    4